Europska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status "sigurne države" u pogledu putovanja tijekom pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja iz regije koja je skinuta s liste "sigurnih zemalja", a koju je izradila predsjedavajuća Vijeća Europske unije Slovenija. Tijekom rujna je zemljama u okružju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, a što znači da državljani zemalja regije više ne mogu putovati u Europsku uniju osim ukoliko nemaju važan razlog, piše Klix.ba.

Nebitna putovanja u Europsku uniju iz trećih zemalja podliježu privremenim ograničenjima u ovisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama. Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja s visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno cijepljeni. To znači da će u mnoge države EU biti i dalje moguće ući iz Bosne i Hercegovine ukoliko ste potpuno cijepljeni dozama koje je priznao europski regulator.

"Sigurne zemlje" su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uvjet Europske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Osim Bosne i Hercegovine, novom ažuriranom listom je status "sigurne zemlje" izgubila i Moldavija, dok su na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda. Vijeće Europske unije svaka dva tjedna ažurira ovu listu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com