Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu nezavisna država, uporan je Milorad Dodik. TražIo potporu, poziva na bojkot svega bosanskohercegovačkog. Izaći iz Oružanih snaga, Uprave za neizravno oporezivanje, zabraniti djelovanje državnog pravosuđa u entitetu Republika Srpska.

“Ovo je podvala Srbima, priča kako treba poštivati BiH i Ustavni sud, apsolutna podvala EU-a, Amerike i svih tih koji nama ovdje uporno govore, ono što ja mislim trebamo u prvoj fazi završiti to da odbijemo sve što je nametnuto od strane visokih predstavnika i Ustavnog suda, jer nema nigdje na svijetu da se Ustavni sud bavi ovom problematikom vlasništva, nigdje ne postoji, samo postoji Ustavni sud koji se bavi je li zakon u skladu s Ustavom, ništa više”, kazao je Dodik.

Ništa više odluke Ustavnog suda ili samu instituciju, ne poštuje ni opozicija u Republici Srpskoj, no jesu li spremni ponovno surađivati s Dodikom? Sastao se s Erdoganom, došao u Predsjedništvo, Zoran Tegeltija se sastao s Angelom Merkel, ministrica financija Zora Vidović, sudjelovala je u radu Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje.

“Nema tu dileme, SNSD je ušao u jednu zonu u kojoj će oni procjenjivati što njima osobno i kao političkim strankama koje su u vlasti ovdje donosi korist tada će sudjelovati, tamo kada im to ne treba neće sudjelovati i oni su napustili koncept koji smo zajedno usvojili u srpnju”, mišljenja je Igor Crnadak, generalni tajnik PDP-a.

Već je jasno da novi visoki predstavnik neće koristiti ovlaštenja kako bi relaksirao situaciju. Pozivi na smjenu Milorada Dodika, nisu urodili plodom. Već je najavio ponovnu kandidaturu za Predsjedništvo, ali i pobjedu. No, kako će se prema njemu odnositi novi američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, s obzirom na to da je Dodik izvijesno vrijeme na američkoj crnoj listi. Escobar još nije odlučio hoće li se s njim sastati, i kakvu poruku poslati.

“Prošle godine, predsjednik (Biden) je najavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno”, istakao je Escobar.

“Mislim kako bi trebali malo smanjiti nade oko nekog kvalitetnog angažmana SAD-a, jer nije bilo kakav angažman SAD-a dovoljan nego onaj angažman koji je Amerika vodila do recimo 2008. a to je bio angažman gdje su aktivno podržavali visoke predstavnike, aktere iz EU-a kao što su bili Paddy Ashdown, Javier Solana itd.”, kazala je Majda Ruge iz Europskog vijeća za vanjsku politiku

“Moji stavovi će biti radikalni. Tražit ću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dayton i ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost”, kaže Milorad Dodik.

Teško je reći šta bi za aktualni sastav međunarodne zajednice u BiH bila crvena linija ispod koje Dodik ne može.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u