Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je večeras u Istočnom Sarajevu kako je novi izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zatražio da se prestane "s nekom retorikom koja je po njemu problematična".

Dodik se u četvrtak sastao sa Escobarom. Kako je kazao, razgovor je inicaran od Escobara.

“Bilo je priča o Otvorenom Balkanu. Ista je tema bila i na sastanku sa Von der Leyen. Apsolutno smo se složili da je to dobra inicijativa. Rekao sam da podržavam tu inicijativu. Naravno postoje oni koji su to problematizirali. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica svakako je dobrodošla, bez obzira kako se zove”, poručio je Milorad Dodik, prenosi N1.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dodao kako je Escobar inicirao još nekoliko pitanja.

“Da se navodno odblokiraju institucije i da se prestane s nekom vrstom retorike koja je po njemu problematična. Kazao sam mu da u BiH nema prava, da je posljednje uvođenje visokog predstavnik nije po pravu. On se složio sa mnom da to nije pravna, nego politička odluka. Ja sam mu rekao da za nas nema visokog predstavnika. Treba biti iskren i reći da je on podržao navodnog visokog prestavnika. To je situacija u kojoj ne treba razgovarati s onima koji nastupaju s pozicije sile, a ne prava. To je suština razgovora. Bilo je i nekih navoda o otcjepljenju. Mi govorimo o ovom rješenju koje će se samo po sebi nametnuti. Mi nemamo plan za otcjepljenje. Naša najava da će povući suglasnost je vraćanje na izvorni Dayton, a ne teritorijalno prikrajanje Bosne i Hercegovine”, zaključio je Milorad Dodik.

Naveo je kako je država u potpunom kaosu i nesređenoj situaciji…

“Ona je neuspješna zemlje i nema šanse da preživi bez obzira na napore bilo koga iz SAD-a i EU. Oni su samo nametali nepravedne odluke. Ovdje se glumi i blefira. PIC koji se sastaje po restoranim u Sarajevu analizira što se događa u RS. Taj savjet ne dolazi ni od koga”, kazao je Dodik.

Poručio je kako entitet Republika Srpska nema namjeru da destablizirati situaciju i odbacuje mogućnost sukoba.

Milorad Dodik je pričao i o sastanku sa Ursulom von der Leyen.

“Jasno je, i to je rečeno i danas sa Leyen, da je upitna europska perspektiva BiH. Ne sumnjam da je ona privržena ideji proširenja, ali očito ima i drugih glasova koji se protive. EU sa svim problemima nema potencijal da na tom pitanju napravi promjene. Zato je došlo ovih 14 preporuka koje su neprovodive. Ja sam od nje zatražio da se ‘omekšaju'”, naveo je član Predsjedništva BiH.

Na kraju je kazao kako politički predstavnici iz RS “nisu blokirali ništa”.

“Oni ne sazivaju sjednice i onda govore da blokiramo. Nije bilo nikakvih blokada, ali je bio politički stav koji je potpuno ispravan – ukinite sramnu Inzkovu odluku. Naravno da je napravljen presedan za privremenu odluku o financiranju, sam naziv i kaže ‘privremena'”, kazao je na kraju Milorad Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok