Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će do kraja listopada ili najkasnije u prvom tjednu studenoga Republika Srpska ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini RS-a "o povlačenju suglasnosti na vojsku i ostalo", te da je rukovodstvo RS-a spremno za posljedice tih zahvata.

"Mi ćemo do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvom tjednu sljedećeg mjeseca, ući s obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče suglasnost s vojske, neizravnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada RS-u, a ne BiH", rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu, prenosi Srna.

Dodik je naglasio kako je "zahvalan svojim koalicijskim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku". Navodeći da je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće "izmišljeno kao mjesto odluke i imenovanja svih sudaca u BiH", Dodik je rekao da će RS vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske.

"Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad SIPA-e na prostoru Republike Srpske, rad OSA-e na prostoru RS-a, odbacit ćemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik donio u prošlosti", istaknuo je Dodik.

Inače, podsjetimo da su ovi zakoni usvojeni u Parlamentu BiH a ne u NSRS-u, pa samim tim NSRS ne može izmijeniti ove propise.

Dodik je rekao i da je "nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo Vijeće naroda Republici Srpskoj, iako to nije predviđeno ni Daytonom ni Ustavom BiH", te ocijenio kako se "vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši RS, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama da pripadaju BiH".

"Ukinut ćemo rješenje da postoji Vijeće naroda u Republici Srpskoj, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posljedice tog zahvata", rekao je Dodik.

Dodao je da će donijeti odluku da se SIPA povuče s prostora Republike Srpske.

"Dat ćemo rok, a ako to ne bude, mi ćemo morati koristiti ono što država ima. Ja sam političar koji nikada nije krio svoje namjere. Politička suglasnost za to postoji i vjerujem da je stvoren kontekst da to tako ide", rekao je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok