Željko Komšić, predsjednik DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH na konferenciji za medije na konferenciji za medije nakon Kongresa DF-a govorio je o aktualnim događajima u državi te je komentirao i izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH o vraćanju dejtonskih nadležnosti, povlačenju odluke o formiranju Oružanih snaga BiH, indirektnim porezima i VSTV-a BiH.

Komšić je istaknuo da neki krugovi međunarodne zajednice olako prelaze preko onoga što Dodik radi, a u trenutku dok, kako je naveo, Dodik ruši zemlju, nameću Izborni zakon kao glavno pitanje. Piše Dnevnik.ba.

- U ovom ludilu koje Dodik proizvodi postoji sustav. Pogledajte Sjevernu Makedoniju, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Ali imam signale da se i na Zapadu sada nekima pali lampica - kazao je Komšić.

Naveo je da je etnički koncept u BiH zavladao od 1990. i da od tada samo probleme stvara.

- Očito je da taj koncept ne valja i da treba tražiti druga rješenja. Trebamo pobjeći od koncepta konstitutivnih naroda, posebno od koncepta konstitutivnosti koji je teritorijalno vezan, jer ako definirate da neka teritorija pripada nekom narodu, onda imate osnovu i za disoluciju zemlje i otcjepljenje te teritorije - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zaključio je i da nas Fileov model udaljuje od EU jer vrši etničku podjelu glasačkog tijela.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok