Kantonalna organizacija SDA Sarajevo osuđuje, kako su kazali, "pokušaj Naše stranke da izjednači sve strane tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, optužujući Armiju Republike Bosne i Hercegovine za zločine na Kazanima".

"Zločini nad građanima srpske nacionalnosti, ali ne samo nad njima, nesporno su počinjeni u opkoljenom Sarajevu. Te zločine nije počinila Armija RBiH, kako bi to iz Naše stranke željeli da napišu na spomen-ploči, već pobunjeni i odmetnuti pojedinci. Ti pojedinci su po odluci Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine prvo zaustavljeni i razoružani, a zatim im je za počinjene zločine suđeno. Upravo je ta akcija legalnih organa vlasti Bosne i Hercegovine protiv počinilaca zločina jedinstven primjer tokom agresije na našu zemlju, i jasno pokazuje da se cijela Armija RBiH ne može niti smije optuživati za ratne zločine", rečeno je iz SDA.

Inače prijedlog Naše stranke za natpis na spomeniku na Kazanima sadrži tačnu informaciju o osobama koje su počinile ubistva i glasi: "Zauvijek ćemo se, sa tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine".

Iz Kantonalnog odbora SDA ističu kako podržavaju inicijativu da se na Kazanima postavi spomenik ubijenima.

"Podsjećamo da je sve to urađeno u gradu koji je bio pod dugom opsadom agresora, izložen svakodnevnom brutalnom granatiranju, u gradu u kojem je Vojska RS ubila više od 11.000 građana Sarajeva.  KO SDA podržava inicijativu da se na Kazanima postavi spomen-ploča, ali u tekstu koji će biti ispisan na njoj moraju se uzeti u obzir pobrojane činjenice, kao i činjenica da žrtve odmetnutih pojedinaca nisu bili samo Srbi, već pripadnici svih etničkih grupa, ali prije svega građani Sarajeva", rekli su.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u