Sva vozila koja se kreću prometnicama u BiH do kraja ovoga mjeseca trebaju biti prilagođena zimskim uvjetima vožnje, odnosno posjedovati zimsku opremu.

Kako navode na službenoj stranici BiHAMK-a, u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja iduće godine na teritoriju BiH zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete, piše Večernji list BiH.

Testiranje guma

Obveznu zimsku opremu propisuje pravilnik o prometu u zimskim uvjetima. Zimska oprema podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača ili gume za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

Iz BiHAMK-a naglašavaju kako vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obvezne ni po ovom pravilniku.

- Podsjećamo, u skladu s člankom 228. zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila - istaknuli su iz BiHAMK-a.

Inače, kao i svake godine, BiHAMK je u suradnji s europskim automoto klubovima i partnerima realizirao testiranje zimskih guma koje se trenutačno mogu naći na bh. tržištu: 16 modela zimskih guma u manjim dimenzijama 195/65 R15 namijenjenih manjim obiteljskim automobilima, kao što su Opel Astra ili VW Golf, i čak 18 modela u dimenzijama 225/50 R17, koje su namijenjene za obiteljske automobile poput Audija A4 ili BMW-a serije 3.

- Unatoč činjenici da na ovogodišnjem testiranju nema guma “odlikaša”, ipak ima dovoljno kvalitetnih koje su “visoko preporučene” ili “preporučene” za korištenje, među kojima se može odabrati odgovarajući model - ističu iz BiHAMK-a.

Kvaliteta

Na osnovi ukupnih rezultata i detaljnog opisa svih kriterija koji su bili promatrani prilikom testiranja zimskih guma za 2021. godinu, BiHAMK preporučuje: - Za dimenzije guma 195/65 R15 namijenjene manjim obiteljskim vozilima dobro uravnotežene zimske gume Dunlop Winter Response 2, Goodyear UltraGrip 9+, Michelin Alpin 6 i Vredestein Wintrac te za dimenzije gume 225/50 R17 namijenjene obiteljskim vozilima dobro uravnotežene zimske gume modela Dunlop Winter Sport 5, koje su ujedno najbolje ocijenjene gume na snijegu, Michelin Alpin 6, najdugotrajnije gume i Goodyear UltraGrip Performance +.

- Iako su gume Sava Eskimo HP2 svrstane u kategoriju guma ocjenjenih ocjenom “zadovoljava”, uzimajući u obzir da su gume proizvođača Sava Eskimo jedne od najpopularnijih zimskih guma u našoj zemlji i cjenovno najpristupačnije, možemo reći kako su Sava Eskimo HP2 zimske gume koje vas neće izdati, ali svakako ne pripadaju kategoriji guma bez mana - zaključili su iz BiHAMK-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u