Susjedna Srbija uvela je Covid propusnice u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru. Toj i sličnim mjerama već odavno neke europske i zemlje svijeta pribjegavaju kako bi što bolje odgovorili na pandemiju koronavirusa koja ne jenjava.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez za "Avaz" je istaknuo da i FBiH, kao i sve zemlje u regiji i svijetu, razmatra mogućnost uvođenja Covid propusnica.

Drastična razlika u epidemiološkoj situaciji

"Mi smo o tome kroz medije već govorili posljednja dva mjeseca. Kada i hoćemo li uopće to uvoditi, to je pitanje na koje se tek treba odgovoriti. Za sada, epidemiolške mjere su produžene za 14 dana početkom ovoga tjedna. Činjenica jeste da drugi uvode, ali je drastična razlika i u epidemiološkoj situaciji u ovom trenutku između Srbije i BiH", kazao je Čerkez.

Čerkez je upitan i za potencijalnu reakciju građana na ovakvu mjeru, sa obzirom na negodovanja u drugim državama koje su uvele Covid propusnicu.

- Sigurno, ako bi se krenulo u tom smjeru, to ne treba gledati kao neku restrikciju. Naprotiv, tom mjerom bi se omogućilo, naprimjer, prisustvo većeg broja gledatelja na sportskim događajima ili organiziranje koncerata koji podrazumijevaju veća okupljanja. Za neke sektore to bi doprinijelo njihovom ponovnom otvaranju kao i prije korone. To se ne uvodi kao mjera da bi se nekome ugodilo ili ne bi ugodilo. Prvenstveno se uvodi kao odgovor na pandemiju. Ukoliko govorimo o tome, svatko ima svoju odgovornost u ovom društvu. U ovom trenutku zdravstveni sektor ima odgovornost uvoditi mjere i on će to i učiniti ukoliko se pokaže neophodnost za tim i potreba za takvim djelovanjem - istaknuo je Čerkez.

BiH ne treba gledati izolirano od cijelog svijeta

Naglasio je da ukoliko dođe do toga, sigurno će se ići prvenstveno na one najvažnije službe, počevši od primjera samog zdravstva.

"Ima mnogo pitanja dok se procjena ne donese. Ali, opet naglašavam, u ovom trenutku, mi razmišljamo, ali ne idemo još u tom smjeru. Drugo, to je proces cijelog svijeta i Europe. BiH ne treba gledati izolirano od cijelog svijeta. Ako smo dio Europe i ako već za druge stvari govorimo da smo dio, onda smo njen dio i kada govorimo o praćenju epidemioloških mjera i postupanju po epidemiološkim mjerama", zaključio je Čerkez.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u