Odavno su u financijskoj dubiozi umirovljenici. Dovedeni su kažu na rub egzistencije. Minimum 10 posto rast mirovina ono što zahtjevaju. Ili to ili prosvjedi, odlučni su umirovljenici u Federaciji BiH.

Neusklađene mirovine u tekućoj godini. Svakodevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Zbog toga su umirovljenici još prošli mjesec uputili zahtjev nadležnim o povećanju mirovina i izmjena Zakona o MIO-u. No, od nadležnih nikakav odgovor nisu dobili.

“Tražimo doslovce 10% povećanje svih mirovina, izuzev najviših, i to osnovica da bude isplaćena prosinačka mirovina 2017. godine”, kaže Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza umirovljenika.

“Poručujem nadležnim da nam ispune minimum naših uvjeta koje smo im proslijedili i da nas ne primoravaju da na drugi način rješavamo naše probleme”, dodaje Jakub Belkić, Udruženje umirovljenika Tuzla.

Iz Vlade Federacije BiH tek kratko poručuju kako razgovor s predstavnicima umirovljenika planiraju, te da ono što traže zahtijeva izmjene zakona. Bez toga, povećanje mirovina nije moguće.

“Mi tražimo četiri godine da ovaj famozni procent od 9,88 dođe na 11,20 i tada bi umirovljenici imali prosječnu mirovinu negdje 550 maraka, minimalna bi išla negdje na 460 maraka. Išli bi na prosjek isplaćene mirovine u odnosu na plaću 50 do 52% kao što je u EU”, ističe Halilović.

A trenutno prosječna mirovina u Federaciji iznosi 480, a u Republici Srpskoj 415 maraka. Iz entitetskih fondova za mirovinsko i invalidsko osiguranje kažu da slijede redovita povećanja, u Republici Srpskoj već početkom naredne godine, a u Federaciji u četvrtom mjesecu 2022.

“Ono što je izvjesno, a prema trenutnim pokazateljima o kretanju BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, jest očekivati da će u travnju sljedeće godine (kako je propisano Zakonom o MIO) redovito usklađivanje mirovina realizirati u značajnijem postotku”, saopšteno je iz Fonda PIO FBiH.

Stabilnost Fondova čini se nije upitna. A to pokazuje i činjenica da je u Fondu Republike Srpske registriran najveći broj osiguranika ikada zabilježen.

“S druge strane mi imamo i porast broja korisnika odnosno umirovljenika. Ali je važno da je porast broja osiguranika brži od porasta broja korisnika prava na mirovinu i to je tendecija koja je pozitivna”, navodi Tihomir Joksimović glasnogovornik Fonda MIO RS.

No, omjer osiguranika i korisnika nije ni blizu zadovoljavajućeg. U Federaciji on je 1,23 naprema 1, a u RS 1,18 osiguranika na jednog korisnika. Rastom broja umirovljenika, ali i uslijed masovnih emigracija, poručuju stručnjaci, ovakav sustav neće izdržati.

“Umjesto četiri zaposlena na jednog umirovljenika, što je neki odnos koji bi trebao biti normalan, mi polako dolazimo na odnos 1:1 i očigledno nema iz čega da se elementira ovaj umirovljenički sustav i doći će do krize i pucanja umirovljeničkog sustava. Pa znači da će čitav sustav doći u pitanje u jednom trenutku jer jednostavno neće funkcionirati sustav međugeneracijske solidarnosti nego će se morati uvoditi jedan drugi sustav individualnog alimentiranja”, smatra Muriz Čičić, ekonomski stručnjak.

Za sada, umirovljenici 2022. po svaku cijenu, kažu, žele dočekati sa uvećanim mirovinama. Imamo plan, a, poručuju, imamo i sredstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok