Prilikom kretanja prometnicama u Bosni i Hercegovini svi vozači od jučer su obvezni imati zimsku opremu.

Obvezna zimska oprema, prema pravilniku o prometu u zimskim uvjetima Ministarstva prometa i veza BiH, podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima te lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača ili gume za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača, piše Večernji list BiH.

Kategorije vozila

- Gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su gume postavljene, te na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu - navodi se u pravilniku o prometu u zimskim uvjetima iz prosinca 2020. godine. Navedena zimska oprema, prema spomenutom pravilniku, od ove godine obvezna je u razdoblju od 1. studenoga tekuće do 1. travnja sljedeće godine (ranije je bila obvezna od 15. studenoga do 15. travnja), bez obzira na vremenske uvjete, vozila, izuzev onih kategorije “L”, “T” i “C”, moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima. Vreća pijeska i lopata za teretna vozila stupanjem na snagu spomenutog pravilnika nisu više obvezni. Iz BiHAMK-a su upozorili vozače kako u zimskom razdoblju niske temperature i česte te obilne oborine iznimno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebice kad su intenzivnije u upotrebi. Zbog snijega ili poledice sustavi teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila. Inače, prema navedenom pravilniku o prometu u zimskim uvjetima, pod zimskim uvjetima na cestama podrazumijeva se situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolniku, na kolniku ima ugaženoga i zaleđenoga snijega, pada kiša i ledi se na kolniku ili kada je kolnik zaleđen.

Prekid vožnje

- Iznimno, izvan navedenoga razdoblja od 1. studenoga do 1. travnja na dijelu ceste, kada na kolniku vladaju zimski uvjeti, mogu se na kotače postaviti lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije - navodi se u pravilniku.

Iz MUP-a HN županije pozvali su sve vozače motornih vozila da navrijeme osiguraju zakonom predviđenu zimsku opremu, u suprotnom će biti sankcionirani u skladu s člankom 228. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u BiH. Prema spomenutom članku, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme dok je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost ili da vozilo odveze do određenoga mjesta gdje može otkloniti neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naredbi, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzet će potvrdu o registraciji, stoji u spomenutom zakonu. Kada je riječ o novčanoj kazni zbog neposjedovanja zimske opreme, s 500 KM bit će kažnjena poduzeća ili druge pravne osobe sukladno zakonskim propisima. A ista kazna izreći će se i fizičkoj osobi koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok