Banjolučki biskup Franjo Komarica kazao je u nedjelju da Hrvati u Bosni i Hercegovini propadaju kao narod i dodao da sudbina BiH ovisi o njima.

Hrvati su diskriminirani u oba bosanskohercegovačka entiteta, poručio je Komarica.

- Diskriminacija je u svakom pogledu: političkom, društvenom i ekonomskom - rekao je banjalučki biskup, prenosi portal Nedjelja Vrhbosanske nadbiskupije.

Bosanskohercegovački Hrvati tu zemlju ne mogu nazvati svojim domom zbog odnosa u dvama entitetima.

- Državu Bosnu i Hercegovinu čine tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Dok Republika Srpska održava čvrste veze s Rusijom, Federacija je pod jakim utjecajem Turske i islamskog svijeta. Treći narod, Hrvati, propada. Jednostavno ne postoji mjesto koje možemo nazvati domom - kazao je.

Tvrdi da je sudbina BiH povezana sa sudbinom i položajem Hrvata.

- Hrvati katolici djeluju kao neka vrsta 'ljepila' za Srbe i Bošnjake. Ako ovo ljepilo nestane, tada će se ova dva svijeta – islamski i pravoslavni – sve više udaljavati. To će izazvati još veće nemire - istaknuo je.

Po njegovim riječima odgovornost za trenutačno stanje u zemlji snose lokalni političari, ali i međunarodna zajednica.

- Zemljom de facto upravlja međunarodni predstavnik koji nosi titulu visokog predstavnika. Iako je osmi dužnosnik od 1995. preuzeo dužnost, prisutnost predstavnika nije učinila zemlju ustavnom državom - upozorio je.

Po riječima banjolučkoga biskupa, međunarodni dužnosnici nisu poduprli povratak Hrvata u sredine iz kojih su prognani za vrijeme rata.

- Sporazumom je također bilo predviđeno da Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica pruže političku, pravnu i materijalnu podršku onima koji su se vratili. To se u slučaju Hrvata nije dogodilo - upozorio je.

S područja današnje Republike Srpske prognano je oko 220.000 Hrvata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok