Član Predsjedništva BiH Miloran Dodik danas je nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Gabrielom Escobarom izjavio da rat nije opcija za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH i da svi procesi trebaju biti politički.

Dodik kaže da je pitanje rata tema koja nema nikakvog realnog osnova.

- Ni ja niti bilo tko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno suglasni da treba očuvati mir i stabinost. Republika Srpska će nastaviti brinuti o sebi, jer je to jedini način da se očuva ustavna BiH - rekao je Dodik.

Kaže da je Escobaru iznio konkretne prijedloge navodeći da "svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, trebaju biti predmet brzih intervencija“.

- Protiv takvih se trebaju usmjeriti međunarodne snage. Nitko ne smije upotrebljavati oružje protiv drugih - naglasio je Dodik.

Upoznao je, kaže, Escobara s namjerama da "sve političke akcije budu ustavne akcije".

- Nemamo namjeru urušavati teritorijalni integritet. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što se krši Ustav. Mi smo za ustavnu BiH – kazao je Dodik.

Govoreći o Daytonu podvukao je da načelno po tom pitanju nema problema sa Escobarom.

- Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav - ustvrdio je Dodik.

Ovom prilikom osvrnuo se na, kako je rekao, činjenicu da javnost treba znati da Oružane snage BiH ne mogu popuniti kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku.

- Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska - rekao je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok