S tržišta Bosne i Hercegovine povučene su drvene bojice dva različita porijekla zbog veću količine kroma, te dječiji bicikl "AIE 262" i skatebord "frozen" jer predstavljaju rizik od ozljeda, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Potrošačima koji su kupili ove proizvode, iz Agencije preporučuju da ih prestanu koristiti i vrate uvozniku.

Kod drvenih bojica porijeklom iz Austrije /Aero color school leisure office 24/1/ čiji je bar-kod 9014400264345 migracija kroma iz materijala ostruganog s površine bojica veća je od dozvoljene, javlja Srna.

Također, i kod materijala ostruganog s površine bojica porijeklom iz Kine migracija kroma je veća od dozvoljene /Connect 12 colour pencils/ bar-koda 3856000462242.

Iz Agencije su naveli kako dijete može staviti bojicu u usta i cucalti je, pa se tako izlaže djelovanju kroma koji može uzrokovati rak, senzibilizaciju ili alergijske reakcije.

Bicikl za djecu “AIE 262” predstavlja rizik od ozljede jer upravljač (ručke) nije moguće montirati na konstrukciju bicikla, držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, a zaštita za lanac nije u skladu s propisanim zahtjevima.

Ovaj bicikl predstavlja rizik od ozljeda i zato što razmak između papučice i prednje gume ili blatobrana ne ispunjava propisane zahtjeve, zahtjevi u vezi s označavanjem i uputstvom za upotrebu nisu u skladu s propisanim, a ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Skatebord “frozen” predstavlja rizik od ozljeda jer je došlo do loma daske prilikom ispitivanja, gornja površina daske nije izrađena kao protuklizna površina, a nisu čitko ni trajno istaknute informacije o standardu EN 13613, imenu, logu ili slične oznake za identificiranje proizvođača ili dobavljača, kao ni oznaka za identificiranje proizvoda, te maksimalno ograničenje mase korisnika.

Ovaj proizvod ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Uvoznici oba proizvoda poduzeli su mjere povlačenja s tržišta i njihovo uništavanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok