Pola milijuna doza cjepiva AstraZeneca, koje je Austrija u kolovozu donirala BiH, nije iskorišteno jer im je istekao rok. One su morale biti bačene, ali nije poznato koliko je točno doza završilo u smeću.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije zaslužno je za donacije, a za kupovinu cjepiva korišten je austrijski novac koji je prikupljen kroz porez. Donacija Bosni i Hercegovini bila je druga najveća donacija koju je Austrija do tada dala nekoj zemlji, a na prvom mjestu je Iran.

Trajanje AstraZeneca cjepiva je šest mjeseci. Ona koja je donirala Austrija istekla su u listopadu i studenom, piše Kronen Zeitung.

Bosanskohercegovačke vlasti su imale samo nekoliko tjedana da dostave cjepiva zdravstvenim ordinacijama i bolnicama i iskoriste ih.

Pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić naveo je kako ne zna koji je točan broj doza koje su završile u smeću jer se ovakvi podaci ne prikupljaju.

"Doze AstraZenece nismo dobili samo od Austrije", objasnio je i dodao kako se one prilikom bacanja ne razvdajaju prema zemlji donatoru.

Stručnjaci za zdravstvenu politiku odavno kritikuju način raspodjele doza koje bogate zemlje doniraju siromašnim. Smatraju da se on odvija nekoordinirano.

Njemačko Ministarstvo zdravstva je proteklog mjeseca upozorilo kako će se zbog ovakvih problema morati baciti velike količine cjepiva.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u