Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasovalo se o zaključku Kluba srpskog naroda u kojem se traži da se poništi Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Osim izaslanika iz Kluba Srba, za ovo su glasovali i HDZ-ovi izaslanici u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara.

Protiv ovog u klubu Hrvata glasao je Zlatko Miletić, te zaključak nije usvojen jer nije bilo entitetske većine, pa je otišao na usuglašavanje.

Osim toga da treba biti poništena Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida, Čović, Pendeš i Bradara su glasovali i za zaključak Srba koji kaže da je razlog nefunkcioniranja Doma naroda "bespravna odluka visokog predstavnika", piše Avaz.

Za pet od šest zaključaka Srba, iz FBiH su većinom glasovali njih troje.

Od šest zaključaka srpskog kluba koji su se našli na dnevnom redu, njih pet je otišlo na usuglašavanje, a jedan nije dobio ni opću ni entitetsku većinu.

Za zaključak Srba o tome da ne postoji visoki predstavnik "za" su glasovali samo Srbi, a Marina Pendeš je bila suzdržana. Osim ovih, na usuglašavanje će ići još i zaključci Srba koji se odnose na državnu imovinu.

Klub Hrvata je predložio tri zaključka od kojih su dva usvojena, a jedan ide na usuglašavanje.

Zaključci Hrvata su se odnosili na hitno usuglašavanje izbornog modela i pozivanje na dijalog, a onaj koji će se naći na Kolegiju Doma naroda se odnosi na to da Središnje izborno povjerenstvo nije zakonodavno tijelo.