Iako je epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini i dalje nepovoljna, u nekoliko bh. gradova uveliko se pripremaju za masovne novogodišnje proslave na otvorenom. Stručnjaci su sa razlogom zabrinuti. Koliko će u ovakvim situacijama biti moguće poštivanje epidemioloških mjera?

Gradske uprave Banjaluke, Sarajeva, Trebinja i Mostara intenzivno rade na pripremama za doček Nove godine. Najavljuju domaće i regionalne estradne zvijezde na gradskim trgovima. Ipak, kažu, sve će zavisiti od epidemioloških mjera koje budu na snazi. Za liječnike ovakve najave nisu dobar potez. Javlja BHT.

Nikolina Mučibabić, glasnogovornica Bolnice Trebinje

"Sva ta masovna okupljanja, kako porodična, tako i okupljanja na javnim mjestima zaista nam ne idu u prilog, mi molimo ljude da poštuju epidemiološke mjere , da se odazivaju na cijepljenje."

Nadležne enitetske institucije još su bez službenog stava o organizaciji novogodišnjih proslava. U Federaciji BiH već u utorak trebale bi biti predložene nove mjere. U Republici Srpskoj postojeće mjere su na snazi do 1. prosinca, a već tada se očekuju i novi potezi Republičkog štaba.

 

Ednan Drljević, infektolog Opća bolnica "prim.dr. Abdulah Nakaš"

"Bez obzira koliko se stručno napravi projekat da se ispoštuje boravak na otvorenom i koncerti na otvorenom, mislim da kod nas sve može biti dovedeno u pitanje pa i to i onda to na kraju obesmisli cijeli taj projekat."

Infektolog Andrej Trampuž napominje da o masovnim okupljanjima možemo govoriti tek kada dostignemo 80 posto cijepljenjih. Bosna i Hercegovina daleko je od tog postotka.

Andrej Trampuž, infektolog Univerzitetske bolnice Čarite u Berlinu

"Virus se prenosi aerosolima i nemoguce je drzati distancu od 1,5 metara sve vrijeme i nositi maske. Događaje treba otkazati, i rješavati zivote. Mi smo kao u ratu, sada protiv virusa i kad budemo postigli imunitet s cijepljenjem onda ćemo sve nadoknaditi."

I u zemljama regije su neizvjesne novogodišnje proslave. Tako su u Crnoj Gori do 15. prosinca na snazi mjere koje podrazumijevaju i zabranu novogodišnjih koncerata i okupljanja na otvorenom. U Srbiji se najavljuju masovna okupljanja na trgovima, ali su stručnjaci mišljenja da bi covid propusnice za takve skupove trebale biti minimum. Ni u Hrvatskoj nema konačne odluke o organiziranju dočeka na otvorenom, ali se zbog teške epidemiološke situacije očekuje otkazivanje najavljenih skupova.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u