Kako se bliži Božić - gradovi i sela u BiH sve su puniji, dijaspora stiže kući kako bi s obitelji i rodbinom proslavila najveseliji katolički blagdan, piše Večernji list BiH. Unatoč pandemiji, posljednjih dana možemo sresti prijatelje i poznanike koje nismo vidjeli mjesecima, neke čak od prije koronakrize. Već se osjeti gužva u trgovinama, buticima, kafićima, frizerskim salonima...

Uplate preko računa

Dijaspora svoje najmilije nije zaboravila, većina redovito šalje novac preko računa, ali i drugim kanalima. Uz to, u BiH ostave ogromne iznose prilikom svakog posjeta. Bosna i Hercegovina i dalje je u samom svjetskom vrhu kada je riječ o zemljama koje značajne prihode dobivaju od doznaka iz inozemstva, pokazuju jučer objavljeni podaci Svjetske banke za proteklu godinu dana. Ako se gleda u odnosu prema apsolutnom iznosu i u odnosu na bruto domaći proizvod, BiH se nalazi među prvih dvadesetak zemalja u svijetu. Međutim, kad se ti podaci usporede s brojem stanovnika, BiH je među nekoliko zemalja u samom vrhu. U BiH s remitendama od dvije milijarde dolara i udjelom u BDP-u s 9,2 posto nije ni blizu ovim zemljama, međutim gledano u apsolutnim iznosima novca koji se šalje u odnosu na broj stanovnika BiH je u samom vrhu. Podaci koje je objavila Svjetska banka pokazuju da je gotovo svaka deseta marka u BiH izravno vezana uz imigraciju, a treba uzeti u obzir da su neizravni učinci još i veći. Iznosi koji dolaze u BiH iz dijaspore broje se u milijardama. Samo u prošloj godini, unatoč pandemiji koronavirusa, rodbina je u BiH poslala nešto više od 2,5 milijardi KM. Ako tome dodamo 49,6 milijardi KM, koliko je dijaspora poslala od 1998. do kraja 2019. godine, dolazimo do iznosa od 52,1 milijardu KM u 23 godine. Podatke o novčanim doznakama iz inozemstva vodi Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Drugi kanali

Procjene novčanih doznaka iz inozemstva za sva četiri tromjesečja 2018. godine iznose 2,671 milijardu KM. Međutim, procjena ukupnih transfera iz inozemstva, koji uključuju i inozemne mirovine, za 2018. godinu iznosi 3,911 milijardi KM. Najviše novca stiglo je ovim putem iz Njemačke i Austrije, slijede SAD, Slovenija, Švicarska, Švedska... Samo u devet mjeseci 2019. godine rodbina je u BiH poslala - 2,7 milijardi, koliko je poslala tijekom cijele 2018. godine. Usporedbe radi, taj iznos je čak četiri puta viši od iznosa ulaganja u BiH u tom razdoblju! Nadalje, ne treba zaboraviti ni novac koji uđe u zemlju putem "neformalnih" novčanih transfera, odnosno sustavom "iz ruke u ruku". Neke procjene pokazuju da ti iznosi dosežu brojke onoga registriranog u platnom prometu, a služe uglavnom za plaćanje računa, kupnju hrane i ostale troškove u kućanstvima, dok se rijetko koriste za ulaganja u neki biznis. Situacija u BiH je takva da nam doslovno treba novac iz dijaspore. Smanjenje po osnovi stavki novčanih doznaka iz inozemstva uvijek dovodi do dodatnog pada potrošnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok