Iz izvještaja o radu Vlade Federacije BiH javnost je saznala kako je ovaj entitet samo u 2012. godini dodatno zadužio, povrh sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja se gotovo isključivo koriste za krpanje rupa, za čak 240 milijuna maraka.

U dokumentu koji sačinjava pojedinačne izvještaje o radu Vlade po izvršenju postavljenih zadaća, kao i šesnaest pojedinačnih resora, dalo bi se zaključiti kako je aktualna Vlada razmjerno učinkovita.

Prazna forma

Ali, kada se razgolite ti rezultati napumpani brojkama, sadržaj je porazan. Golemi dugovi, nedostatak bilo kakve strategije izuzev daljnjega grabljenja resursa i pozicija je jedini opipljivi rezultat. U gomili podataka posebno su zanimljivi podaci iz “federalne kase”. “U vezi s upravljanjem dugom kao dijela strategije održavanja fiskalne stabilnosti, Federalno ministarstvo financija je u postupku zaduživanja radi pokrića proračunskog deficita po osnovi izmirenja unutarnjeg duga, u odsustvu povoljnih sredstava iz stand by aranžmana, provodilo politiku zaduživanja po osnovi emisije rizničnih zapisa i obveznica. Ukupno je u 2012. godini emitirano 240 milijuna maraka kratkoročnih i dugoročnih vrijednosnih papira”, navodi se u dijelu dokumenta u kojemu se navode ‘rezultati’ rada Ministarstva financija Federacije BiH.

Loša poslovna klima

Ovo ministarstvo navodi i da su s ciljem održavanja fiskalne stabilnosti u Federaciji BiH u oblasti porezne politike, posebno u oblasti izravnih poreza, aktivnosti ovog ministarstva bile usmjerene na iznalaženje rješenja na smanjivanju opterećenja poslodavaca. To međutim nije rezultiralo konkretnim popravljanjem ukupne klime za poslodavce. Dapače! Nastavio se trend zatvaranja poduzeća, povećanja blokiranih računa... Inače, po izvještaju koji je objavila Vlada, najuspješnije je, ako je suditi po postotku ostvarenih zadaća, Ministarstvo prometa i veza koje je realiziralo 98,38 posto završenih zadaća, a najlošije Ministarstvo prostornog uređenja koje je realiziralo svega 61% poslova. Ispred njih su unutarnjih poslovi i resor pravosuđa koji su ipak pri dnu ljestvice sa 76 posto realiziranih poslova.

Večernji

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH