• Short title article: Kriza u pčelarstvu

Ovogodišnja pčelarska sezona nije započela na najbolji način jer su loše vremenske prilike i kišovito vrijeme već ugrozili ispašu pčela kada je riječ o bagremu, jednoj od najvažnijih medonosnih biljaka, pišu Nezavisne novine.

Ugrožen proces

- Svibanj je mjesec kad cvjeta bagrem i kad bi pčele trebale imati prvu obilnu ispašu. Međutim, ovih dana zbog kiše i nižih temperatura ugrožen je ovaj vegetativni proces, a time i proizvodnja bagremova meda s obzirom na to da je bagrem za pčele jedna od najvažnijih biljaka - objašnjava Enes Bahtić, jedan od većih proizvođača meda u Unsko-sanskoj županiji.

Husein Šabić, predsjednik Saveza pčelara USŽ-a, ističe da bez ispaše nema racionalnog pčelarenja, a još je neizvjesno što pčelari mogu očekivati u idućim mjesecima.

- Gorući problemi s kojima se suočavamo posljednjih godina su klimatske promjene i nestabilni vremenski uvjeti. Prošla godina dobro je započela s bagremom, ali je poslije suša utjecala na daljnju pčelarsku proizvodnju. O tome kakvo će biti vrijeme u nastavku godine ovisi kakva će biti sezona i proizvodnja meda - istaknuo je Šabić.

Rast troškova

Prema njegovim riječima, pčelarstvo je, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija te rast troškova proizvodnje.

- Zbog toga što nema ispaše pčelari su u situaciji da prehranjuju košnice, a tu su opet novi izdaci i troškovi. U protekloj godini, zbog rasta cijena, u znatnoj mjeri poskupjela je pčelarska oprema, a time i ukupna proizvodnja meda - istaknuo je Šabić, prenosi akta.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok