• Short title article: Na terenu bilo oko 100 ljudi

- Sve je završeno, spašena je. Prebačena u bolnicu. GSS ju je uspio spustići sinoć niz stijenu i helikopter EUFOR-a je nju pokupio u 01:20 sati – rečeno je jutros iz Gorske službe spašavanja Mostar.

Državljanka Hrvatske koja se jučer zaglavila na stijenama planine Velež spasili su pripadnici GSS Mostar, a ona je prebačena u KB „Dr. Safet Mujić“, koja se nalazi u Mostaru.

- Sve je završeno, spašena je. Prebačena u bolnicu. GSS ju je uspio spustići sinoć niz stijenu i helikopter EUFOR-a je nju pokupio u 01:20 sati – rečeno je jutros iz Gorske službe spašavanja Mostar za Avaz.

Na terenu je bilo oko 100 ljudi, došli su spasioci iz cijele BiH, posebno iz Hercegovine.

Podsjetimo, jučer od kasnih popodnevnih sati trajala je akcija spašavanja ozlijeđene hrvatske planinarke koja se nalazila na litici visokoj 400 metara na planini Velež.

Nakon što su helikopteri servisa RS, a potom i EUFOR-a bezuspješno pokušali doći do ozlijeđene hrvatske državljanke na Veležu, započela je teška, komplicirana i opasna operacija njezinog spuštanja niz liticu. 

- Litica je visoka oko 400 metara, a ona se nalazi negdje iznad polovine. U pitanju je vertikalna stijena, ali ljudi su tu spremni, obučeni su za to. Problem je što je mrak pa to dugo traje, ali nadam se da ćemo uraditi to i da neće biti problema, potvrdio je sinoć za Avaz vođa akcije spašavanja Nadin Kevelj iz GSS Mostar.

Ozlijeđena žena je zadobila teške ozljede, pothlađena je i dezorjentirana, ali je svjesna i spasioci očekuju da njeno stanje ostane stabilno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok