• Short title article: Proizvođači nisu zaštićeni

U Bosnu i Hercegovinu prošle godine uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 224 milijuna maraka, dok je vrijednost izvoza bila 113 milijuna maraka.

Za vanjskotrgovinski disbalans domaći proizvođači smatraju odgovornim Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine koje nije donijelo adekvatne mjere da zaštite mljekare.

Vinka Savić iz Verića kod Banje Luke 25 godina bavi se uzgojem goveda i proizvodnjom mlijeka. Na svojoj farmi ima 90 grla, od čega 50 krava od kojih dobiva i do 800 litara mlijeka. Kaže kako je mljekara koja otkupljuje sirovo mlijeko najavila od lipnja smanjenje otkupne cijene za 8 pfeninga, pa će litar iznositi samo 92 pfeniga.

- A u marketima litar mlijeka je gotovo tri puta skuplji. Bit će to pogubno za ovu farmu. Nitko ne pita koliko košta da se proizvede litar sirovog mlijeka, osobito sada kad su nam vremenski uvjeti uništili usjeve, kaže vlasnica farme za BHRT.

- Vide i sami kakva je situacija. Ništa pokosili nismo, ni sijeno osušili, zelenu travu kosimo, kukuruza 100 dunuma nismo posijali i ne vidim razloga što bi smanjivali, a hoće da smanje, dodaje Savić.

Mljekari na području Tuzlanske županije kažu kako imaju najmanju otkupnu cijenu u Bosni i Hercegovini i pad proizvodnje. Zbog lošeg vremena nisu zasijali 40 posto kukuruza, a smanjena im je otkupna cijena mlijeka za sedam posto.

- Farmeri u Tuzlanskoj županiji nisu dobili niti jednu marku kada su u pitanju poticaji s federalne razine. Mi trenutno imamo cijenu mlijeka u TŽ od 65 do 90 pfeninga s ovim pojeftinjenjem. Kolege iz ostalih županija i entiteta su sa znatno većim cijenama, kaže Eldin Glibanović, predsjednik Udruge mljekara TŽ

Mljekari u Republici Srpskoj kažu kako poticaji Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske nisu dovoljni i ne mogu spasiti domaće proizvođače od dampinških cijena. U Udruženju mljekara Republike Srpske pitaju što radi Odjel za zaštitu domaće proizvodnje u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kad nije donio nijednu mjeru.

- Sa sadašnjih 20.000 proizvođača mlijeka u BiH mi smo spali na 9.000–10.000. Netko je njima govorio i oni su krivi za zatvaranje 11.000 farmi. Neka uvedu prelevmane. Neka se izjednači onaj dio koji se daje u drugim zemljama s našim poticajima i neka se razlika vrati u taj sektor, kaže Miljan Erbez iz Udruge mljekara Republike Srpske.

A u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na upit što je resorno Ministarstvo uradilo i što planira uraditi da zaštiti domaće proizvođače od uvozne konkurencije, nisu odgovorili. U međuvremenu, uz snižavanje otkupnih cijena i nebrigu, ili nedovoljnu brigu nadležnih, domaća proizvodnja sve više slabi, a mljekarima prijeti zatvaranje farmi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok