• Short title article: Bivši predsjednik RH

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić gostovao je jučer u Zenici na gospodarskom forumu, te je tom prilikom komentirajući događanja u BiH je kazao da su Dragan Čović i Milorad Dodik braća u razbijanju države.

Prilika za razgovor

Mesić je kazao da je današnji (op.a. jučerašnji) događaj prilika da razgovaraju o gospodarstvu Bosne i Hercegovine i kako ona može funkcionirati s regijom, a jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina od Daytona do danas. Piše Avaz.

Mesić je kazao da nije prezadovoljan političkim promjenama u BiH te da bi se sve mnogo brže rješavalo kada bi Međunarodna zajednica pokazala da je zainteresirana za razvoj BiH i regije.

- U Srbiji službena politika kaže da priznaju BiH u njenim granicama, institucije, zadovoljni su da se BiH razvija, a u svemu podržavaju Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Koja je politika Beograda - kazao je Mesić.

Bosanska politika

Dodao je da je slična situacija i mišljenje hrvatske politike gdje se zaobilazi Sarajevo.

- U Hrvatskoj imate isto. Reći će vam da priznaju Bosnu i Hercegovinu, to je naša susjedna zemlja, moramo surađivati, sve ćemo govoriti što je pozitivno, ali često se zaobilazi Sarajevo. Tamo se modificira bosanska politika, ali ako jedan odlazi u Banja Luku, drugi u Mostar i zaobilazi se Sarajevo. Opet, nije usaglašena ta politika - dodao je Mesić.

Dragana Čovića sa Miloradom Dodikom nazvao je braćom koja ruše državu.

- I Hrvatska kaže da priznaje BiH u svim okvirima, ali u svemu podržavaju Dragana Čovića, a on je razbijač BiH isto kao što je Dodik. To su dva brata blizanca u razbijanju Bosne i Hercegovine - izjavio je Mesić.

Političke strukture

Prije nekoliko godina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Mesić je održao predavanje o putu BiH ka Europskoj uniji, a na pitanje da li smo se pomjerili imalo od tada, na kraju je kazao da je problem što se gleda u povijest, a ne u budućnost.

- Često u svijetu kažu kada se dogovore političke strukture u BiH sve će biti u najboljem redu, ali to se ne može dogovoriti ako Zagreb ima politiku koja nije ljudima razumljiva, kao što je i beogradska. Mnogi su opterećeni zbivanjima iz rata, okrenuti su povijesti umjesto da se okreću ka budućnosti - zaključio je Mesić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok