• Short title article: Sarajevo

U naselju Faletići u Sarajevu su mještani ponovo primijetili medvjeda, odnosno uočen je u školskom dvorištu.

Prema informacijama ravnateljice Erzumane Fukelj Sarić, jutros je medvjed došao do osnovne škole "Vrhbosna" u Faletićima.

"Prošao je jednim dijelom dvorišta škole kroz voćnjak stoga smo odmah intervenirali", rekla je direktorica.

Ističe da su pozvani lovci interventnog tima Lovačkog društva Sarajevo koji su medvjeda usmjerili ka brdovitom i šumskom dijelu.

"To je vjerojatno isti onaj medvjed kao i na Vratniku što je bio", kazala je ona.

Ističe da je situacija trenutno sigurna, ali da su zbog sigurnosti djece pozvali sve roditelje da nakon završetka nastave dođu po djecu kako se ne bi sami kretali do kuće.

U Sarajevu je prije nešto manje od mjesec dana, medvjed uočen na Vratniku, a potraga za njim je potrajala. Lovci su ga uspjeli usmjeriti ka šumi, ali je došlo do uznemirenja stanovništva.

Iz Vlade SŽ su se tada oglasili kazavši da su medvjedi, prema svojoj etologiji, životinje koje u rijetkim slučajevima izlaze iz svojih prirodnih staništa i zalaze u urbane zone s povećanom koncentracijom buke i gužve.

Razlog je najčešće ljudski faktor kada dolazi do uznemiravanja njihovih staništa i putanje kretanja.

Iz navedenih ministarstava upućuju apel građanima da svojim akcijama i postupcima ne uznemiravaju i uništavaju prirodna staništa medvjeda, kao i da ako primijete izvođenje nedozvoljenih radnji u prirodi - vožnja motornim vozilima, prekomjerno branje borovnica preko 1 kg, ostavljanje hrane i otpadaka u prirodi i dr. o tome obavijeste Županijsku upravu za inspekcijske poslove.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok