• Short title article: Što možemo kupiti za plaću?

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec svibanj 2023. godine iznosi 2.748,60 konvertibilnih maraka (KM).

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2023. godine iznosila je 1.265 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,02 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 21,68 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 42,51 posto, stanovanje i komunalne usluge 14,19 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,81 posto, obrazovanje i kultura 11,28 posto, odjeća i obuća 10,91 posto, prijevoz 5,02 posto, održavanje domaćinstva 7,28 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok