• Short title article: Rast cijena

Da troškovi života u BiH stalno rastu u svakom aspektu i da ste svojom plaćom prošle godine mogli kupiti mnogo više nego danas, nažalost, svjedoče sve češće bh. građani koji, kažu, jedva sastavljaju mjesec.

Rast cijena

- Meso, mlijeko, jaja…. sve je skuplje, gorivo također, računi iz mjeseca u mjesec pristižu, dugovi se brzo gomilaju. Ako se i na trenutak opustite, odnosno ne podmirite sve troškove navrijeme, gotovo je, povratka na staro nema.

Iako smo i supruga i ja uvijek vodili računa o troškovima i imali plan kako potrošiti novac, danas sve stavljamo na papir i računamo u detalj. Potrošiti novac na pravi način i ne zadužiti se postao je mađioničarski posao iako imamo prosječne plaće.

Zamislite tek kako je onima koji mjesečno primaju oko 600 KM ili još gore - kako je umirovljenicima koji uz svakodnevne troškove i režije piju određene terapije… Kako ti ljudi uopće prežive mjesec - priča nam ogorčeni sugovornik i dodaje: - Što nas čeka, ne znam, ali jedno je sigurno - ne piše nam se dobro ako cijene nastave rasti ovim tempom, a plaće ostanu "cupkati" u mjestu. Piše Večernji list BiH.

Koliko zapravo cijene rastu, pokazuju i podaci Agencije za statistiku BiH, prema čijim pokazateljima su i u travnju zabilježena poskupljenja. - Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast razine za 0,1%. Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u travnju 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima: hrane i bezalkoholnih napitaka za 0,1%, alkoholnih pića i duhana za 0,1%, odjeće i obuće za 1,3%, namještaja i kućanskih uređaja za 0,7%, zdravstva za 0,2%, komunikacija za 0,8%, rekreacije i kulture za 0,3%, restorana i hotela za 0,2% te ostalih dobara i usluga za 1%, stoji u izračunu državne Agencije za statistiku. Usporedimo li isti mjesec ove i prošle godine, vidimo kako je razina cijena u travnju ove godine viša za 7,9 posto nego lani.

- Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 12,8%, alkoholnih pića i duhana za 5,9%, stanovanja i režijskih izdataka za 14,6%, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 11,3%, zdravstva za 2,9%, komunikacija za 1,3%, rekreacije i kulture za 8,9%, obrazovanja za 2,3%, restorana i hotela za 7,9% te ostalih dobara i usluga za 10,5%. Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljcima odjeće i obuće za 6,9% i prijevoza za 5,3%, priopćeno je iz Agencije za statistiku.

Izračun SSS BiH

Poskupljenja su jasna i u izračunima Saveza samostalnih sindikata BiH. - Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj 2023. godine iznosi 2748,60 KM. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za ožujak 2023. godine iznosila je 1265 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku).
Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 46,02 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,68 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u FBiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana 42,51 posto, stanovanje i komunalne usluge 14,19 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,81 posto, obrazovanje i kultura 11,28 posto, odjeća i obuća 10,91 posto, prijevoz 5,02 posto i održavanje kućanstva 7,28 posto.

Preračunamo li postotke u konkretne iznose, dolazimo do podatka da je u godinu dana, od svibnja prošle godine do istog mjeseca ove godine, potrošačka košarica skuplja za 109,12 KM. Jedino gdje se bilježi blagi pad cijena je kod hrane i odjeće i obuće. Naime, četveročlanoj obitelji potrebne su bile 30,43 KM manje u svibnju ove godine nego u istom mjesecu lani, dok se za odjeću i obuću izdvajalo 60 KM manje. Stanovanje i komunalne usluge u godinu dana poskupjele su za 28,50 KM, obrazovanje i kultura poskupjeli su za 90 KM, održavanje kućanstva skuplje je za 20 KM, dok se za higijenu i održavanje zdravlja izdvajalo oko 60 KM više. Cijene usluga prijevoza, navodi se u izračunu Saveza samostalnih sindikata, ostale su na prošlogodišnjoj razini. Iz udruga za zaštitu potrošača konstantno pozivaju nadležne da reagiraju na, kažu, bezobrazan rast cijena. - Nadležni bi trebali malo više reagirati, konačno uzeti stvar u svoje ruke i češće kontrolirati rast barem osnovnih životnih namirnica i prema tome sankcionirati trgovce i proizvođače koji zarađuju velik novac u ovim vremenima dok se 90 posto građana bori sa skokovima cijena i, slobodno možemo reći, preživljavanjem - poručuju iz udruga. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok