• Short title article: U potrazi za boljim

Predsjednica Unije za održivi povratak i izbjeglice u Bosni i Hercegovini Mirhunisa Zukić je izjavila kako je iz BiH u posljednjih deset godina iselilo čak 600.000 stanovnika.

Ukazala je i na to koliki je problem izbjeglica i raseljenih u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da je potrebno izgraditi 550 stambenih jedinica kako bi se zatvorili svi kolektivni centri u BiH, piše Buka

Dodala je kako je 43.000 aplikanata kod Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine, koji traže obnovu svojih stambenih jedinica.

I dok se čeka obnova stambenih objekata, kako je rekla, u tijeku je proces iseljavanja iz BiH i onih koji su se vratili u mjesta prijeratnog življenja, čija djeca odlaze u potrazi za boljom i sigurnijom egzistencijom.

Prema bazi podataka, koju je UZOPI ustanovio 2013. godine i koju kontinuirano ažurira, 484.996 je iseljenih osoba iz BiH zaključno sa 2021. godinom. 

U prošloj godini iz Posavske i Zapadnohercegovačke županije iseljeno je još 15.000 ljudi, a iz Doboja, Dervente, Teslića, Gradiške, Prijedora i Prnjavora još 8.000 ljudi. 

Stoga UZOPI, prema pristiglim podacima procjenjuje da je od 2013. godine iz BiH iselilo oko 600.000 njenih stanovnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok