• Short title article: Kako preko granice?

Stiglo je ljeto, vrijeme godišnjih odmora i modernih migracija.

Putuje se svim mogućim prijevoznim sredstvima - motociklom, automobilom, željeznicom, brodovima, autobusom, zrakoplovom. Krenut će se prema planinama, moru, šumama, jezerima..., nerijetko preko granice. Državljani BiH koji putuju u zemlje EU-a i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, osim biometrijske putovnice, trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a. U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka. Piše Večernji list BiH.

Ulazak u Hrvatsku

Kako ne biste imali neugodnih situacija, jedno od važnijih pitanja je što smijemo prenijeti preko granice, a da ne prekršimo pravila. Ako krenete preko bilo kojeg graničnog prijelaza iz BiH u RH, ne smijete ponijeti meso (pa ni u sendvičima) ili mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, kao i hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama. Prtljažnicima punim raznoraznih prehrambenih proizvoda je odzvonilo jer su na granicama pooštrene kontrole. Deset konzervi paštete jednu je putnicu skupo koštalo, čak 750 KM. A za pet litara rakije u prtljažniku slijedi kazna od gotovo 2000 KM. Pa putnici vrlo dobro paze što će ponijeti. Preko granice je dopušteno prenijeti jednu litru žestokog pića, četiri litre vina i čak 16 litara piva. Vozač iz BiH platio je visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je dobio kaznu od 540 eura zbog šest kutija cigareta. Naime, u Hrvatsku se iz BiH može prenijeti samo 40 cigareta, odnosno dvije kutije. Preko granice možete prenijeti druge proizvode životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe te ribljih proizvoda. Tako jedna osoba može unijeti 20 kg svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva ili jednu ribu po osobi.

Ulazak u BiH

A što je s onima koji ulaze u BiH? Dopušten je unos do 200 cigareta, 1 litre alkoholnog pića, 4 litre vina, 16 litara piva. Putnici do 17 godina nisu oslobođeni od plaćanja uvoznih davanja na duhan i duhanske proizvode, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo. Dopušteno je unijeti ili poslati u BiH 1 kg osobne pošiljke mesa i mlijeka te njihovih proizvoda pod uvjetom da dolaze iz države članice EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Srbije i S. Makedonije, a 2 kg hrane za djecu ili kućne ljubimce. Oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u osobnoj prtljazi putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu. Tu povlasticu bh. građani često koriste za robu kupljenu u RH i za koju uzimaju povrat PDV-a. Ako je vrijednost pojedinog predmeta koji se uvozi veća od 600 KM, u svrhu ostvarivanja oslobađanja od plaćanja uvoznih davanja, vrijednost takvog predmeta ne može se podijeliti niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba (npr. ako putnik unosi odijelo u vrijednosti od 900 KM, ne može se izvršiti podjela vrijednosti te robe pa da se na vrijednost od 600 KM roba oslobodi od plaćanja uvoznih davanja, a da se na dio u vrijednosti od 300 KM obračunaju i naplate davanja, nego će carinsko tijelo obračunati i naplatiti uvozna davanja i druge neizravne poreze na cjelokupnu carinsku vrijednost odijela od 900 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok