• Short title article: Oprez

Vatrogasne postrojbe su u posljednjih mjesec dana intervenirale u više navrata kako bi uklonile zmije iz kuća i automobila.

Stanovnici Hercegovine su posljednjih dana u strahu od zmija, čija se najezda otkriva na brojnim lokacijama uslijed naglih vrućina koje se posljednjih dana bilježe na jugu BiH te činjenice da zmije sve češće ulaze u obiteljske kuće i automobile. Ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su u posljednjih mjesec dana intervenirale u više navrata kako bi uklonile zmije iz kuća i automobila, piše Klix.

Oni su prošli tjedan u samo jednom danu zmije hvatali u obiteljskim kućama u Blagaju i Livču. Istoga dana intervenirali su i čapljinski vatrogasci radi uklanjanje zmije ispred poslovnog prostora na Rivi, dok je desetak dana prije toga u središtu grada ubijeno nekoliko zmija, a potom je zabilježena najezda u blizini obiteljske kuće u okolici Čapljine. Pripadnici DVD-a Stolac su u posljednjih 10 dana imali tri intervencije hvatanja zmije u obiteljskoj kući, a koliko je samo stanovnika Hercegovine vodilo borbu sa zmijama, teško je i zamisliti.

Oni koji nisu imali sreće zadobili su ugrize te završili u jednoj od bolnica, gdje su dobili serum protiv zmijskog otrova i adekvatnu medicinsku pomoć.

Kako su naveli iz SKB-a Mostar i Županijske bolnice "Dr. Safet Mujić", svi hospitalizirani pacijenti ugriz su zadobili na perifernim područjima, rukama ili nogama. Navode kako su došli s ogromnim crvenim oteklinama te da liječenje trajalo desetak dana. Iz mostarskih bolnica navode kako imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova te poručuju građanima kako je u slučaju ugriza zmije najvažnije pružiti adekvatnu pomoć.

Savjetuju da se odmah pozove Hitna medicinska pomoć i da se osoba ne pomiče te da se dio ekstremiteta imobilizira, a nikako podvezivati ranu jer bi to moglo dovesti do amputacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok