• Short title article: Rebalans proračuna

Federalno ministarstvo obrazovanja obavještava javnost i županijska ministarstva obrazovanja da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole biti refundirana iz proračuna Federacije BiH.

Ističu kako je Vlada Federacije BiH u ovom trenutku jamac županijskim ministarstvima da će sredstva biti uplaćena odmah nakon usvajanja rebalansa Federalnog proračuna.

S ciljem objektivnog informiranja javnosti, iz Ministarstva pojašnjavaju da je kašnjenje u isplati sredstava za nabavku udžbenika, a što je složen i dugotrajan proces, prouzročeno pogreškom u ekonomskom kodu do koje je došlo prilikom usvajanja Federalnog proračuna u siječnju ove godine.

Naime, kako se dodaje, Federalno ministarstvo financija je svojim aktom od 10.3.2023. godine obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja da zbog navedene pogreške ne može dati suglasnost ovom ministarstvu da Vlada Federacije BiH razmatra i usvoji predloženu Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih proračunom FBiH za 2023. godinu, piše Klix.ba.

Također, Federalno ministarstvo financija je istim aktom obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja da su uputili zahtjev Parlamentu Federacije BiH za razmatranje Prijedloga za ispravku tehničke pogreške u proračunu FBiH za 2023. godinu i Zakonu o izvršavanju proračuna FBiH za 2023. godinu. Tom prilikom je Federalno ministarstvo financija naložilo Federalnom ministarstvu obrazovanja da napravi novi prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera, a koji ne sadržava transfer za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola u FBiH od 1. do 5. razreda.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo obrazovanja dostavilo je traženi korigirani prijedlog odluke, a koja je na sjednici Vlade FBiH 13.4.2023. godine i usvojena.

Također, Federalno ministarstvo financija je istim aktom od 10.3.2023. godine obavijestilo da Federalno ministarstvo obrazovanja, nakon što Parlament FBiH usvoji pomenuti Prijedlog za ispravku tehničke pogreške, treba napraviti novi prijedlog odluke za Program nabavke besplatnih udžbenika te isti prije upućivanja Federalnoj vladi na usvajanje dostaviti na mišljenje Federalnom ministarstvu financija.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja naglašavaju kako će nakon ispravki pogrešaka u ekonomskom kodu sredstva županijskim ministarstvima obrazovanja Vlada Federacije BiH isplatiti u najkraćem roku, a kako bi bili osigurani besplatni udžbenici učenicima od 1. do 5. razreda osnovnih škola u FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok