Stanovnici FBiH u budućnosti će u mirovinu ići u starijoj životnoj dobi u mirovinu, a stjecanja prava na invalidsku i obiteljsku mirovinu bit će puno rigoroznija.

To je temeljni zaključak jučer u Parlamentu FBiH usvojene strategije reforme mirovinskog sustava, koju je predložila federalna Vlada. Novom strategijom bira se i novi način obračuna osnova za mirovine, kroz bodovni sustav i uvodi se, kako piše u dokumentu, redovito i transparentno usklađivanje mirovina umjesto postojećeg sustava koeficijenata. Starosna granica za odlazak u mirovinu neće se odmah početi primjenjivati već će to biti učinjeno postupno. Za nekoliko godina starosna granica bit će 67 godina života i 45 godina radnog staža.

Zbog financijskih povećanja, uvode se primjerene stope doprinosa za tzv. beneficirani radni staž, ali unaprijeđuje jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa. Uračunavanje posebnog staža u dvostrukom trajanju bit će samo u slučaju kada je on neophodan za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Novi mirovinski sustav u FBiH, koji je pozdravio MMF, funkcionirat će na tzv. dva mirovinska stupa, slično kao što je to urađeno u susjednoj RH čiji su stručnjaci radili na spomenutoj strategiji. Prvi mirovinski stup čini obvezno mirovinsko i invalidsko osiguranje. To znači da su mirovine koje zavise od visine plaće, ili visine uplaćenih doprinosa, osnova sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja. Pravo na minimalni iznos mirovina bit će zadržani u modelu kakav je i danas u vidu mirovina čiji je zadatak zaštita stanovništva od ekstremnog siromaštva. Minimalnu mirovinu ostvarivale bi samo osobe koje ispunjavaju uvjete po trenutačnim zakonskim rješenjima, a to znači da imaju najmanje 20 godina staža i 65 god. života. Istu vrstu zaštite imali bi i korisnici invalidske i obiteljske mirovine. Poseban dio prvog stupa obuhvaća osobe koje su uvedene u pravo na umirovljenje pod povoljnijim uvjetima u odnosu na opće propise mirovinskog i invalidskog osiguranja, po različitim osnovama i svrstavaju se u tzv. “povoljnije mirovine”.

Drugi mirovinski stup je dobrovoljan i spada u individualno mirovinsko osiguranje koje funkcionira na kapitaliziranom principu dugoročne štednje. Neki oblici ovakvog osiguranja, objašnjeno je u usvojenoj strategiji, postoje u BiH već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i polica životnog osiguranja od osiguravajućih kuća. Prema strategiji mirovinskog osiguranja planirano je da se te životne police osiguranja ugrade u zakon čiju će primjenu nadzirati država.

Večernji

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH