• Short title article: Traje oko 6 tjedana

Sve dok ne dođe do obnavljanja sluznice kašalj traje, i to od četiri do šest tjedana.

U BiH, ali i regiji, veliki je broj pacijenata koji se bore s jakim kašljem, a koji traje i do šest tjedana.

Mirsad Đugum, internist, kardiolog - akupunkturolog, rekao je da lijeka za ovo nema, već je potrebno vrijeme da samo prođe. Istaknuo je i da ima oboljelih od korone, ali da nisu ozbiljni simptomi. Veći problem su, dodaje, posljedice COVID-a na koje se veliki broj pacijenata žali, a koje se kreću od zaboravnosti do slabijeg kapaciteta pluća i srčanih problema.

Đugum kaže kako su trenutačne vremenske prilike, koje su neuobičajene za ovo doba godine, doprinijele razvoju virusa i infekcija.

-To je pretežito kašalj, kojeg je bilo dosta, a nije bio objektivni razlog. Pluća budu čista. Imamo kašalj koji se teško može zaustaviti lijekovima. To je neka virusna infekcija koja dovodi do opterećenja sluznice respiratornog trakta. Sve dok ne dođe do obnavljanja sluznice, kašalj traje, znao je trajati između četiri i šest tjedana. Nije to slučaj samo u BiH nego i u regiji. Nije bilo lijeka koji je mogao zaustaviti kašalj – naveo je dr. Đugum za N1.

Ističe kako je najvažnija stvar ojačati organizam i imunosni sustav, ali da na to često zaboravimo.

- Izlažemo sebe udarima gdje narušavamo imunitet. Od neunošenja adekvatne hrane, neuzimanja dovoljno vitamina, nedovoljnog spavanja, fizičke aktivnosti, a uz to ide i sav dio razvoja pune mentalne stabilnosti jer psihosomatski faktori su vodeći uzrok oboljenja. Kada imamo sa psihom problema, onda se javljaju simptomi vezani uz čitav naš organizam – glavobolje, lupanje srca i sl. Ovako nije bilo prije desetak godina, ovo je vrijeme u kojem čitav svijet živi u nekom kaosu i problemima koji se nameću svakodnevno, barem u BiH su socioekonomska pitanja postavljena iznad svih. Tu su i događanja u cijelom svijetu, sve to uznemiri čovjeka. Stvara nervozu i strah – naveo je.

Navodi i kako ima slučajeva korone, ali da, srećom, nije agresivna da ide prema plućima i izaziva burne reakcije od kojih su pacijenti umirali.

- Ostalo je straha od korone, ali imamo i post-COVID simptoma. Pacijenti sami povezuju jer znaju najbolje svoj organizam kako je funkcionirao prije i sada. Kada su u pitanju simptomi, nema pravila je li riječ o kroničnim bolesnicima ili drugim. Imamo mnogo pacijenata u dobi iznad 50 godina koji imaju zaboravnost, tromost, slabost, iscrpljenost, neki pacijenti imaju objektivno određene tegobe gdje je manji kapacitet pluća i srčana oboljenja – rekao je. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok