• Short title article: 500 maraka za pripremu

Prema riječima majstora, za pripremu limenog ljubimca za zimu potrebno je oko 500 maraka.

Od 1. studenoga 2023. do 1. travnja 2024. u BiH su na snazi pravila o vožnji u zimskim uvjetima, odnosno o obveznom posjedovanju zimske opreme. Za njezino neposjedovanje u navedenom vremenu predviđene su kazne, a kreću se od 40 do 500 maraka, piše Večernji list BiH.

Vožnja s ljetnim gumama u zimskim uvjetima svojevrsni je rulet na kotačima. Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a s obzirom na to da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost.

Priprema vozila

Prema riječima majstora, za pripremu limenog ljubimca za zimu potrebno je oko 500 maraka. U autocentru Kemoimpeks u Banjoj Luci za Glas Srpske su kazali kako se kreću cijene guma za ovu zimsku sezonu. - Što se tiče cijena guma, neke su niže u odnosu na prošlu godinu, dok su pojedini proizvođači išli s novim poskupljenjem. Vozači najčešće kupuju gume od oko 100 KM po komadu, otprilike kao i prošle godine - kazali su iz ovog autocentra. Dodali su kako su kod njih trenutačno najjeftinije kineske gume i za njih je potrebno izdvojiti 80 maraka, a vozači se uglavnom odlučuju na kupnju svih četiriju odjednom, dok nisu rijetki ni oni koji mijenjaju dvije po dvije stare za nove. - Kad je u pitanju usluga montaže, zamjena četiriju guma košta 40 KM ili više, ovisno o tome koji su potplati u pitanju. I te su cijene ostale na prošlogodišnjoj razini - rekli su iz ovoga autocentra.

Iz autoservisa "Dr. Gumko" u Bijeljini kazali su za navedeni medij kako u ponudi imaju samo kvalitetne gume, dok one jeftinije ne drže. Za četiri nove gume potrebno je oko 500 KM, ovisno o vozilu, dok je za montažu potrebno izdvojiti 30 maraka - rekli su za Glas Srpske iz ovog autoservisa.

Podsjetimo, obvezna zimska oprema koju propisuje pravilnik o prometovanju u zimskim uvjetima podrazumijeva gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

Također, obvezna zimska oprema može uključivati i gume za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača. Uz novčane kazne, koje se kreću od 40 KM za vozača osobnog automobila, 500 KM za poduzeća ili druge pravne osobe te isto toliko - 500 KM za fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost prijevoza, među mjerama je i isključivanje iz prometa.

Uz stavljanje zimskih guma na vozilo, potrebno je izvršiti adekvatnu zaštitu vozila od hladnoće, snijega, mraza i ostalih neprilika koje dolaze sa zimom, savjetuju iz BiHAMK-a. Poslije guma vjerojatno najčešće spominjani dio vozila kada su u pitanju zima i hladniji dani jest akumulator, koji je glavni izvor energije potrebne za pokretanje motora, čije performanse pri niskim temperaturama znatno opadaju i odražavaju se na paljenje vozila tijekom zime.

Pri niskim temperaturama stariji i istrošeni akumulatori teško obavljaju svoju funkciju, zato je potrebno izvršiti provjeru ispravnosti akumulatora, a to je najsigurnije uraditi kod mehaničara. Rashladna tekućina jedna je od važnijih komponenti koju je potrebno prekontrolirati prije hladnijih dana. Slaba koncentracija odnosno nedostatak antifriza mogu dovesti do zamrzavanja tekućine i izazvati veliku štetu na motoru vozila. Kvaliteta i odgovarajuće karakteristike ulja vrlo su važne u zimskom razdoblju, pogotovo prilikom jutarnjeg starta motora. Kako bi vožnja bila što sigurnija, pogotovo u zimskim uvjetima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom kotaču može dovesti do gubitka nadzora nad vozilom, jako je važno provjeriti ispravnost kočnica i razinu tekućine za kočenje u vozilu.

Svjetlosna signalizacija

Zbog dana koji su zimi kraći i smanjene vidljivosti, pogotovo kad se spusti magla ili počne snježna oluja, povećano je korištenja svjetala. - Prije vožnje, a posebno prije polaska na dulji put, obvezno provjerite ispravnost svih svjetala na vozilu, ne samo kako biste vi vidjeli cestu već i kako bi vas bolje uočili drugi sudionici u prometu - upozoravaju iz BiHAMK-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok