• Short title article: Posuda s poklopcem

Sarajevo je u ponedjeljak navečer dospjelo na vrh popisa gradova s najvećim onečišćenje zraka na svijetu nakon što su mjerni instrumenti utvrdili koncentraciju štetnih tvari koja je opasna po ljudsko zdravlje.

Prema podacima koje je objavio portal AQAir, indeks kvalitete zraka u glavnom gradu naše zemlje u večernjim je satima bio 317 što označava krajnji stupanj opasnosti po zdravlje.

Pri tom je koncentracija sitnih čestica prašine PM 2,5 koje ulaze duboko u pluća i mogu trajno naštetiti zdravlju bila 53,4 puta veća od vrijednosti koje dopuštenim smatra Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javila je Hina.

Sarajevo je tako postalo grad s najzagađenijim zrakom u cijelom svijetu a odmah iza njega su gradovi poput pakistanskog Lahorea, Dake u Bangladešu te indijske Kalkute i Delhija no s indeksom onečišćenja koji je ipak znatno manji i u rasponu je od 229 do 298.

Unatoč dramatičnim pokazateljima stanja zraka gradske vlasti Sarajeva nisu proglasile nikakve izvanredne mjere niti su uvela ograničenja.

Glavnim uzročnikom onečišćenja u Sarajevu smatraju se tzv. mala ložišta odnosno ugljen kojega veliki broj kućanstava i dalje koristi za zagrijavanje kao i nesrazmjerno veliki broj automobila koji prometuju gradskim ulicama a najveći broj ih je sa zastarjelim motorima.

Onečišćenju značajno doprinosi položaj Sarajeva u kotlini što u zimskim danima kada nema vjetra kakvi su sada stvara učinak "posude s poklopcem".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok