• Short title article: Transparentno

Vlada Tuzlanske županije jučer je donijela odluku o uspostavi registra zaposlenih u institucijama TŽ-a, koji će, uz imena zaposlenika, sadržavati podatke o stručnoj spremi, ugovoru o radu i osnovnoj plaći.

Cilj ovog registra je borba protiv korupcije, a predstavlja nastavak aktivnosti započetih uspostavom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TŽ-a te objavom podataka o imovini izabranih i imenovanih dužnosnika, javlja faktor.ba.

- Pribavili smo mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja je stava da su podaci koji će biti objavljeni u registru opravdano uvršteni, odnosno trebaju biti dostupni javnosti. U ovom trenutku ne znamo koliko je zaposlenih u institucijama. Općine i gradovi također će moći ovlastiti Ured za prikupljanje ovih podataka, a o odgovornima ovisi hoće li se na to odlučiti - kaže Muamer Šljivić, tajnik Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TŽ-a, institucije koja je dostavila odluku Vladi na usvajanje i koja će na svojoj mrežnoj stranici objaviti podatke. Spomenuta odluka primjenjivat će se na sve osobe zaposlene u tijelima uprave, upravnim organizacijama, uredima i službama koje osnivaju županijska tijela, zavodima, agencijama, direkcijama, kao i javnim ustanovama, javnim poduzećima i drugim subjektima čiji je osnivač ili suosnivač TŽ ili je nakon osnivanja Županija preuzela osnivačka ili suosnivačka prava te gospodarskim društvima u kojima Županija sudjeluje kao dioničar ili udjeličar s postotkom udjela većim od 50 posto.

- Institucije imaju rok od 30 dana za imenovati ovlaštene osobe koje će dostavljati podatke Uredu. Ovlaštene osobe zatim imaju 30 dana roka za dostavljanje podataka. Bit će nam potrebno određeno vrijeme da sve unesemo u registar, ali okviran rok da sve bude urađeno je od 60 do 90 dana - kaže Šljivić. Podsjećaju, Ured je prošle godine objavio registar o imovini i prihodima izabranih i imenovanih dužnosnika u TŽ-u.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok