• Short title article: Namjere jasne

Naše namjere su jasne - želimo sačuvati daytonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Daytona, dobit će samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju.

To je naš odgovor svima koji prijete napadima na RS", poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je kazao kako je "spreman za Schmidtov dan D" te ponovno najavio poduzimanje koraka ako visoki predstavnik odluči nametnuti neke nove odluke.

Dodik je kazao kako o svim procesima i daljnjim kretanjima BiH mogu donijeti samo izabrani predstavnici naroda, koji za tako nešto imaju legitimitet.

"Problem koji imamo i koji traje još od konstituiranja vlasti je taj što politički Bošnjaci nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed. Njihova opredijeljenost ka europskom putu do sada je bila na razini izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas "žele". Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta", kazao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Dodao je ta takva politika vodi toliko daleko da "neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo biti normalan tijek za dogovore i rješavanje svih pitanja - dan D", aludirajući na sastanak koji organizira visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

"I bit će 'dan D' ako se netko usudi preći granice i realizirati scenarij po kojem se otvara prostor da on nešto nametne. Republika Srpska je u svim svojim ranijim akcijama dala jasan odgovor i spremni smo za taj 'dan D' o kojem Schimdt priča. Naše namjere su jasne - želimo sačuvati daytonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Daytona, dobit će samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju. To je naš odgovor svima koji prijete napadima na RS", poručio je Dodik.

Dodao je kako će RS koristiti sva pravna i politička sredstva.

"Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspendiraju i pravo i pravdu. Svatko tko sumnja u naše riječi, neka ponovno pročita Daytonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN-a. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo ih koristiti", kazao je Dodik.

Podsjećamo, Schmidt je kazao kako će se do kraja tjedna okupiti politički lideri u našoj zemlji i pokušati još jednom dogovoriti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a ako ne uspiju, onda će on intervenirati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok