• Short title article: Sve zbog plina
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Hrvatski predsjednik kazao je da plinovod Južna plinska interkonekcija koji bi povezao Hrvatsku i BiH nikome nije sporan, ali ne pod uvjetima koje nameću Amerikanci poput "kolonijalnih terorista.

Američki državni tajnik Anthony Blinken nedavno je pozvao hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da utječu na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi prestao, kako se navodi u pismu, s opstrukcijama izgradnje Južne plinske interkonekcije kojim bi se BiH priključila na hrvatski plinovod i LNG terminal na otoku Krku. Piše HRT.

Plinovod između Hrvatske i BiH bi se trebao povezati kod Imotskoga, odnosno Posušja u BiH, te na taj način diversificirati opskrbu ovim energentom budući da plin sada jedino stiže Turskim tokom, a transportom plina upravlja kompanija Bh Gas u Sarajevu.

Čović inzistira na tome da nova kompanija, sa sjedištem u Mostaru, koja bi se zvala Južna plinska interkonekcija, izgradi i upravlja tim plinovodom kao novi plinski operater.

Je li itko rekao da ne želi taj plin? Da želi da budu samo opskrbljivani plinom iz Rusije pa to nitko ne želi, svatko želi izbor, i jedno i drugo i treće, a ne pod uvjetima koje namećete kao kolonijalni teroristi i maltretatori, kazao je Milanović.

Dodao je da se Čovića uredno u režiji Sarajeva, uz šutnju Zrinjevca i Banskih dvora proglašava još malo i Putinovim čovjekom te da mu se prijeti sankcijama.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy u intervjuu za Bloomberg Adria na pitanje o mogućim sankcijama Čoviću rekao je da ne želi "nagađati o sankcijama", ali da SAD ima "taj alat na raspolaganju za suočavanje s protudejtonskim aktivnostima, antidemokratskim aktivnostima i korupcijom".

Hrvatski je predsjednik napomenuo da je Čović kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu nadstranačke organizacije bosanskohercegovačkih Hrvata te da ima legitimitet.

Kako bi mi trebali reciprocirati? Tako da ne primamo američku ambasadoricu koja mi je jučer predala vjerodajnice u Zagreb, je li to način?, poručio je Milanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok