• Short title article: Zamke interneta

Djeca u BiH odrastaju uz prisutnost različitih i brojnih medijskih uređaja koje u velikoj mjeri i koriste.

Informacijsko-komunikacijski uređaji uz koje djeca provode najviše vremena su mobilni/pametni telefon i televizija, pri čemu djeca od 0 do 10 godina dominantno koriste TV uređaje, dok starija djeca od 11 do 18 godina dominantno provode vrijeme uz mobilni/pametni telefon. Mobilni/pametni telefon za relativno kratko vrijeme nametnuo se kao nezaobilazan pratitelj djetinjstva, to jest omiljena "igračka" generacije Z, generacije koju još nazivaju i "digitalnim urođenicima" jer oni ne poznaju svijet prije pojave mobilne tehnologije, navodi se na stranici "Medijska i informacijska pismenost".

Nadalje se navodi kako većina djece (83,5%) u tipičnom tjednu tijekom školske godine svakodnevno koristi mobilni/pametni telefon i njegova svakodnevna uporaba raste s dobi djece - svakodnevno ga koristi 73% djece od 7 do 10 godina, 83% djece od 11 do 14 godina i 94% adolescenata.

Starija djeca u BiH u načelu svakodnevno budu na internetu (80% djece od 11 do 14 i 93% adolescenata, dok u dobi od 7 do 10 godina taj postotak pada na 61%). Navodi Večernji list BiH.

Koriste maloljetnike

Uz sve prednosti koje pruža korištenje interneta, dostupnost informacija, edukacija, postoje i brojne zamke. Naime, na ovaj način djeca su izloženija raznim prevarantima koji na brojne načine pokušavaju doći do novca. Alarmantan je podatak da je ukupan novac koji su tinejdžeri izgubili u online prijevarama porastao za gotovo 2500% između 2017. i 2022. Prema informacijama New York Posta, žrtve mlađe od 20 godina izgubile su nevjerojatnih 200 milijuna eura samo u 2022. godini. Među najpopularnijim prijevarama usmjerenim na djecu je i prijevara "Pošalji mi sliku". Riječ je o prijevarama sa seksualnim iznuđivanjem koje su porasle za alarmantnih 20% između listopada 2022. i ožujka 2023. Prevaranti su prije ciljali na odrasle, no tinejdžeri, a pogotovo dječaci, postali su njihov posljednji fokus. Prevaranti stvaraju lažne račune na društvenim mrežama i igrama, predstavljajući se kao atraktivne mlade djevojke, potom krenu u razgovor s tinejdžerom, pošalju mu nekoliko slika, a zatim zauzvrat traže golišave fotografije ili videozapise. Ako žrtva pošalje jednu takvu fotografiju, prevaranti zahtijevaju isplatu i prijete da će objaviti inkriminirajuću fotografiju ili video. Druga popularna prijevara zove se "Igra je gotova". Naime, Roblox i Fortnite poznata su imena i među djecom i među kibernetičkim kriminalcima. Obje platforme imaju vlastitu valutu u igri, koja zahtijeva kreditnu karticu i osobne podatke povezane s računom. Aplikacije i web-mjesta mogu obećati isplatu valute u igri u zamjenu za klikanje na lažne oglase.

Digitalni svijet i opasnost

Oglasi sadrže zlonamjerni softver koji pomaže prevarantima da provale u račun. Lažne internetske stranice često tvrde da prodaju valutu u igri. Mnogi izgledaju dovoljno stvarno da zavaraju djecu i odrasle. Još jedna od prijevara nosi naziv "Brend banditi". Današnji tinejdžeri smatraju društvene mreže potencijalnom karijerom, međutim, prevaranti se predstavljaju kao pravi brendovi i dopiru do tinejdžera obećavajući im novac ili darove. Poslat će poruku u kojoj će tvrditi da im se sviđa račun žrtve i da su izvrsni za njihovu marku - sve dok ne kupe nekoliko stvari unaprijed kako bi započeli, a na kraju se sve pokaže kao velika prijevara u kojoj djeca ostanu bez novca.

Inače, digitalni svijet je ponekad zastrašujući i naravno da svaki roditelj želi da mu se cijela obitelj njime koristi sigurno. Ovi savjeti pomoći će vam da zaštitite svoju djecu od prevaranata. Vodite redovite razgovore o opasnostima na internetu.

Neka vaša djeca znaju da vam se uvijek mogu obratiti sa sumnjivom situacijom. Također, koristite upravitelj lozinki na obiteljskim pametnim telefonima i računalima te omogućite dvofaktorsku autentifikaciju u aplikacijama koje vaša djeca redovito koriste.

Zatim provjerite jesu li profili vaše djece na društvenim mrežama privatni. Što više informacija prevaranti imaju, to bolje za njih.

Jedna od opcija je i da telefon vašeg tinejdžera bude postavljen tako da blokira nepoznate pozivatelje i/ili ih šalje izravno na govornu poštu. Uz to, za igrice s valutom unutar igre upotrijebite darovnu karticu koja se može ponovno puniti umjesto vaše kreditne kartice. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok