• Short title article: Cijene i dalje visoke

Kada će početi padati cijene nekretnina u BiH, nitko ne zna.

Prateći trendove u najjačim ekonomijama svijeta, koje daju jasan uvid u stvarno stanje, cijene nekretnina jako padaju. Trend je odavno započet u Americi, a događa se i u Njemačkoj, gdje su nekretnine pojeftinile za više od 10%. Navodi Večernji list BiH.

Poskupio i materijal

- Viši troškovi financiranja i poskupljenje građevnog materijala zadali su probleme nekretninskim i građevinskim tvrtkama. Građevinska grupa Signa objavila je stečaj, a ESB strahuje od mogućih problema u naplati kredita. Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za kompanije gubitaške na čak 26% - navodi se, među ostalim, u izvješćima vezanima uz inozemno tržište. Pad cijena nekretnina uskoro slijedi u Hrvatskoj, a razlog leži u činjenici i da stiže porez na nekretnine. - Oni kojima taj porez bude predstavljao opterećenje željet će se riješiti nekretnina, što će dovesti do pada cijena jer je cilj prodati nekretninu, a kako je prodati ako se više nekretnina odjednom nađe u ponudi. Pa će svi spuštati cijene - priča nam jedna od agentica za prodaju nekretnina. I ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da se u Hrvatskoj najavljuje promjena. - Od poreza na nekretnine pokušala bi se stvoriti stabilna baza prihoda za lokalne samouprave, ali bi se i zaustavila hiperinflacija rasta cijena nekretnina - komentirao je. Što to znači za BiH? Nije realno da cijene ostanu previsoke kao sada. - Stvara se privid da ljudi u BiH imaju višak novca, međutim, koliko je tu posuđenog novca od banaka ili nekih prijatelja ili pak poznanika iz inozemstva. Nekretnine uglavnom kupuju oni koji moraju opravdati novac jer je zarađen na neke sumnjive načine ili koji su novac zaradili u inozemstvu pa ga žele uložiti. U svijetu nije trend imati puno nekretnina niti u njih ulagati koliko je to trend u BiH i okružju. A i pumpanje cijena može biti pogubno. Primjerice, ako u Hrvatskoj dođe do ozbiljnijeg pada cijena zbog poreza na nekretnine, zašto netko ne bi kupio nekretninu na moru i tu živio?

Procjene i sadašnje stanje

U BiH su cijene otišle u nebo, mišljenja su stručnjaci. Građevinar Sedžad Mizdrak kaže kako se prije 3 - 4 godine kvadrat stana moglo kupiti za 1800 KM, i to na atraktivnim lokacijama, a danas je i 4000 KM. Procjene su kako bi u BiH prvo trebale početi padati cijene u starogradnji, za 5 - 10%, no još nema službenih najava. I opet dolazimo do toga tko će, ako nema ušteđenog novca, kupiti stan? Agencija za bankarstvo je u izvješću "Supervizorska očekivanja u vezi s postupanjem banaka u 2024." pozvala banke da prate omjere kolateralne pokrivenosti portfelja komercijalnim i rezidencijalnim nekretninama te preispitaju kreditne politike u pogledu korištenih omjera duga u odnosu na vrijednost kolaterala. Kako bi se navrijeme poduzele mjere za ublažavanje rizika, potrebno je preispitati najdulje rokove otplate stambenih i hipotekarnih kredita, posebno kada se za ove izloženosti ugovara fiksna kamatna stopa. I to bi moglo stvoriti dodatni problem jer će se teže dolaziti do kredita. Onda će se građani snalaziti drugačije, ali uglavnom cijeli život biti vezani uz kredit. To je, nažalost, realnost. Vremena su sve teža i izazovnija, ali isto tako se mora živjeti, planirati te na koncu i ulagati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok