Kadrovska politika i dalje je u vrhu prioriteta Vlade Federacije. To potvrđuje i jučerašnja sjednica na kojoj je Vlada odlučila da se raspišu javni natječaji za izbor i nominiranje za imenovanje članova nadzornih odbora u gospodarskim društvima, s udjelom državnog kapitala u dvadesetak poduzeća te dala suglasnost za nova zapošljavanja u HT-u Mostar, BH Telecomu i BH pošti i to za sto ljudi. Piše Dnevni list.

Natječaji

Postupak raspisivanja natječaja je pokrenut za  članove nadzornih odbora kojima je mandat istekao ili će isteći do 1. rujna 2015. godine. Odluka se odnosi na Elektroprivredu BiH, Elektroprivredu HZ HB, BH-Gas, Operator – Terminali Federacije, Energopetrol, RMU Banovići, ArcelorMittal, Aluminij, Željezaru Zenica, KTK Visoko, Bosnalijek, Remontni zavod Travnik, Energoinvest Comet, Unis Tools, BNT Tvornica strojeva i hidraulike Novi Travnik, UNIS Ginex Goražde, Pretis, Igman,  BINAS, PS Vitezit, Tehničko remontni zavod Hadžići.

Vlada je jučer dala suglasnost Binasu d.d, iz Bugojna za prijem u radni odnos sedam zaposlenika na neodređeno vrijeme. Suglasnost je dana i JP HT Mostar za prijem 11 zaposlenika na određeno vrijeme i JP BH Telecom Sarajevo za prijem osam zaposlenika i 18 pripravnika na određeno vrijeme.

BH Pošti  Sarajevo dana je suglasnost za produženje ugovora o radu za 56 uposlenih na određeno vrijeme.

Nakon ovoga, na istoj sjednici Vlada je zadužila sva federalna ministarstva, uprave i druge federalne institucije i službe da odmah obustave sve procedure za prijem namještenika, do 1. rujna 2015. godine.

Rudnici i struja

Vlada je jučer razgovarala i o pregovorima sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika u FBiH, s čijim se predstavnicima razgovaralo o mogućnostima pronalaženja sustavnih rješenja po njihovim zahtjevima. Vlada je usvojila i Zaključak koji je federalni premijer Fadil Novalić, uputio Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH, a u kojem su prihvaćeni neki od zahtjeva rudara.

Vlada ne isključuje eventualno povećanje cijene električne energije, na čemu inzistira Sindikat radnika rudnika u Federaciji BiH, ako se s istim slože Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) i Parlament FBiH, iako dosadašnja iskustva rješavanja problema na ovakav način nisu imala za posljedicu postizanje željenih ciljeva.

Vlada je jučer između ostalog odlučila smanjiti naknade za rad u komisijama. Iz Vlade naglašavaju kako izmjene Uredbe  imaju za cilj prevladavanje teške ekonomsko-socijalne situacije, imajući u vidu izostanak sredstava financiranja od strane Međunarodnog monetarnog fonda. Stoga je Vlada smanjila iznos naknada za učešće u radu svih vrsta radnih tijela, tako što se dosadašnja visina naknade od 350 KM,  odnosno 300 KM, smanjuje na 200 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok