Obitelji nestalih bugojanskih Hrvata ponovno su obmanute. I to na najgori mogući način.

Na lokalitetu Rostovo kraj Bugojna nakon dva dana iskopavanja nisu pronađeni posmrtni ostaci dvadesetak nestalih Hrvata Bugojna, čija je sudbina nepoznata još od 1993. godine kada ih je zarobila Armija BiH.

Sumnja kako je zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH lagao o mjestu gdje su u masovnu grobnicu zakopani ubijeni Bugojanci pokazale su se točnima, što je doista pogodilo obitelji nestalih koje su proteklih dana s nestrpljenjem pratile iskopavanja.

Više od 30 lažnih dojava

Ovo nije prvi put da se vrše iskopavanja u potrazi za nestalim Hrvatima Bugojna, a sve dosadašnje dojave bile su netočne. Obitelji stradalih trebale bi tražiti oštro kažnjavanje svjedoka koji je iznio laži i na taj način ponovno proizveo duševnu bol onih koji već više od 20 godina tragaju za posmrtnim ostacima braće, očeva, rođaka, muževa…

- Ako već ne znaju ili ne žele reći gdje su kosti naših najmilijih, zašto onda rade ovakve stvari, zašto lažu i tjeraju nas da sve ponovno proživljavamo – pitanje je koje su jučer postavljali okupljeni članovi obitelji nestalih.

Direktor Kolegija instituta za nestale osobe Marko Jurišić potvrdio je za Dnevni list kako je iskopavanje završeno bezuspješno te kako je lokacija na Rostovu završena priča.

- Zaštićeni svjedok dao je krivu informaciju. To je potpuno jasno. U proteklih petnaestak godina imali smo više od 30 dojava o lokacijama s posmrtnim ostacima nestalih Bugojanaca i svaka od njih bila je dezinformacija, što me doista žalosti, kazao je Jurišić.

- Najgore je obiteljima koje su imale velika očekivanja. Dolazili su na mjesto iskopavanja, zvali iz inozemstva, nadali se da je njihovoj agoniji došao kraj… I onda su doživjeli veliku tugu i razočaranje – dodao je Jurišić.

Tko je svjedok?

Sumnje da je u pitanju krivi trag pojavile su se već prvi dan iskopavanja, a jučer oko 15.30 sati akcija je službeno završena i lokacija prekrižena.

- Kopali smo čak do dubine od sedam metara, iako je svjedok tvrdio da se tijela nalaze na tri metra dubine. Sve smo detaljno prekopali, ali nažalost, nije pronađeno ništa. Obitelji nestalih ne zaslužuju da se s njima ovako manipulira, ovo nije prvi put već trideseti – kazao je Jurišić.

S obzirom da ekshumacijom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužiteljstvo BiH jasno je kako je tim institucijama svjedok i dostupan i poznat i sukladno tome trebalo bi ga kazniti.

- Obitelji će tražiti kažnjavanje lažnog svjedoka. A nadležne institucije koje znaju o kome je riječ trebale bi ga oštro kazniti kako se ovakve stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Imali smo doista puno lažnih dojava, i jasno, naša je dužnost svaku provjeriti. Ovaj put činilo se da je priča uvjerljiva, postojale su indicije kako svjedok govori istinu, ali pokazalo se da nas je naveo na krivi trag. I zato mora biti kažnjen – zaključio je Jurišić.

Svjedok je navodno kao mladić bio sudionik navedenog zločina i kao takav mogao je znati gdje se nalaze tijela ubijenih. No, jučer se pojavila i informacija kako je riječ o nepouzdanoj i problematičnoj osobi sklonoj kriminalnim aktivnostima. Čitava priča navodno je krenula od jednog lokalnog svećenika kojemu se svjedok obratio i ispričao svoju priču. Da stvar bude gora, u srpnju i kolovozu mnogi Hrvati Bugojna koji su nakon rata sreću potražili u inozemstvu vraćaju se u rodni kraj upravo kako bi obišli grobove najmilijih. Ova priča im je nakratko vratila nadu da će konačno saznati sudbinu nestalih, ali su potom doživjeli veliku tugu i razočaranje. Kome ovo treba?

Zlatko Strujić: Brata sam posljednji put vidio u srpnju 1993.

Zlatko Strujić godinama traga za bratom Mihovilom kojeg je posljednji put vidio početkom srpnja 1993. Promatrajući iskopavanje na Rostovo izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da još nitko nije odgovarao za zločine nad Hrvatima Bugojna.

- Brata sam vidio posljednji put u podrumu salona namještaja, gdje je na kartonskoj podlozi ležao s još 20 ili 30 ljudi. Nakon toga im se gubi svaki trag, a među njima je bilo profesora, pravnika i inženjera. Dakle, odvedena je i eliminirana elita hrvatskog naroda u Bugojnu – kazao je Strujić.

- Nezadovoljan sam jer nitko od onih koji su zapovjedili ovaj zločin dosada nije kažnjen – dodao je Strujić, koji je jučer prisustvovao ekshumaciji.

Lažni navodi…

Kako su pojedini mediji objavili iskopavanje se vrši na osnovu iskaza tajnog svjedoka pokajnika koji je navodno detaljno opisao zločin te naveo imena osoba koje su sudjelovale u ubojstvu. On je, prema istom izvoru, označio lokaciju na Rostovu koju su bageri dva dana prekopavali.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok