Bosna i Hercegovina bori se s požarima koji su izazvani izrazito visokim temperaturama, ali i ljudskim nemarom.

U opasnosti su ljudski životi i kuće, a samo požrtvovanošću lokalnog stanovništva i vatrogasaca u Bosanskom Grahovu, Bileći, Čapljini, Ljubuškom, Trebinju, Mostaru još nije došlo do najgoreg scenarija. Zahtjev za pomoć od Oružanih snaga BiH jučer su zatražili iz Bileće i Bosnaskog Grahova gdje je situacija izrazito teška, a u kasnim poslijepodnevnim satima zahtjev je odobren. Iz Ministarstva obrane BiH su nam kazali kako je odobrena upotreba resursa OS BiH, a upućeno je i ljudstvo na teren te će se djelovati u dogovoru s nadležnima u lokalnim zajednicama. Situaciju otežavaju izrazito visoke temperature koje se na suncu u Hercegovini mjere i do 48 stupnjeva, a ni po noći ne padaju ispod 30 stupnjeva. Piše Dnevni list.

Kritično u Bosanskom Grahovu

Požar koji već punih sedam dana bjesni velikim dijelom bosanskograhovske općine ozbiljno je zaprijetio i naseljima Marinkovci i Korita. Požar danima gasi desetak mlađih mještana koji traktorima izvlače vodu na opožarena područja, gaseći travu i nisko raslinje dok radnici Šumarije Bosansko Grahovo već peti dan neprekidno dežuraju i gase požar na onim dijelovima gdje je vatra zaprijetila šumskim površinama.

Budući da općina Bosansko Grahovo nema vatrogasnu jedinicu, u pomoć je kasnije došla samo jedna cisterna s vodom Komunalnog poduzeća iz 70 km udaljenog Livna. Vatra je došla na samo koji metar od nastanjenih kuća u Koritima, zahvativši stare napuštene kuće. Općinski organi kažu kako se vatreni obruč dugačak više od 20 km kreće prema selima Luke i Obljaj i  postoji bojazan, da bi ih mogao ugroziti kao i velike površine zasijane žitom na Pašića polju. Grahovljani ulažu nadljudske napore u gašenju požara  i mole kantonalne i državne institucije  da napokon reagiraju, i ako treba,  pošalju vojsku kao pomoć u gašenju ovog  požara koji se svakog trenutka može izmaknuti kontroli. S pravom se i pitaju kako je moguće da općina nema vatrogasnu jedinicu.

- Uradili smo što smo mogli uz naša sredstva i ljudstvo, ali se ovaj požar ne može ugasiti bez pomoći Oružanih snaga BiH iz zraka. Teren je nepristupačan, a nemamo nikakva sredstva kojima bismo gasili 350 hektara niskog rastinja i šume…Situacija je veoma teška, u opasnosti su mnogi usjevi. Ukoliko ne bude kiše i pomoći nećemo moći sanirati požarište i zaustaviti vatru, rekao je načelnik Općine Bosansko Grahovo Uroš Makić.

Bileća se bori, u HNŽ-u manji požari

U Bileći su ugašeni požari na područjima Mirilovića i Novakinja, dok su i dalje aktivni u Bijeljanima i Dolušama, ali ne prijete naseljenim mjestima, potvrdio je jučer starješina bilećke Vatrogasne jedinice Radomir Radmilović.

Radmilović dodaje da će vatrogasci paljenjem kontravatre pokušati spriječiti širenje požara od Doluša prema Bileći, napominjući kako je i u Bijeljanima teška situacija.

-Očekujemo da će se situacija još više pogoršati u podnevnim satima, kaže Radmilović.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak i utorak ujutro je zabilježeno 18 požara i to četiri na području Mostara, osam na području Čapljine i šest na području Čitluka , rekli su iz Operativnog centra civilne zaštite HNŽ-a. Svakodnevno na području ove županije izbije od 15 do 20 požara koje uglavnom izazovu nemarni građani.

Ljubuškim vatrogascima je jučer upućena ispomoć iz Čapljine jer je požar u Studencima zaprijetio kućama. Požar ni jučer nije bio ugašen, ali je pod kontrolom, dok su ostali požari ugašeni. Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Ljubuški Ivica Šimić kazao je jučer kako se najvjerojatnije radi o podmetnutom požaru te kako je ovim činom nanesena ogromna materijalna šteta stanovništvu toga područja. Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk Silvijo Ostojić kazao je kako očekuje nove požare na području Čitluka i Međugorja gdje, kako je kazao, “piroman tri puta dnevno pali požare”.

Jučer je ponovno izbio šumski požar i u blizini hidroelektrane Salakovac na rijeci Neretvi, a vatra se zbog jakog vjetra širi s obje strane rijeke Neretve.

Hidroelektrana Salakovac nalazi se 10-ak kilometara sjeverno od Mostara, a požar je zahvatio šumu i nisko raslinje na brdu u blizini objekta.

Dvije žrtve u Srbiji

Pomoćnik načelnika Sektora za izvanredne situacije Ministarstva unutarnjih poslova Srbije Boban Stevanović izjavio je u utorak da je u proteklih sedam dana na teritoriji Srbije registrirano 576 požara, od čega 437 na otvorenom prostoru, te da su od posljedica požara dvije osobe smrtno stradale, a osam je građana ozlijeđeno.

Najčešći uzroci su nemar s dominantnim ljudskim faktorom, ali su mogući uzroci i tehnička neispravnost uređaja koji koriste električnu energiju i namjerne paljevine.

Dalmacija u plamenu

Niz požara buknuo je i na jugu Dalmacije. Oko 50 mještana u ponedjeljak uvečer je moralo napustiti svoje domove zbog velikog požara koji je oko 23 sata buknuo nedaleko od mjesta Pijavičino na poluotoku Pelješcu. Gorila je gusta borova šuma u duljini od dva kilometra, a unatoč naporima vatrogasaca, vatra se oko tri sata ujutro približila kućama u Trsteniku, koji je gotovo u potpunosti morao biti evakuiran. Vatrena linija proteže se u duljini više od dva kilometra, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage.

Drugi je požar na predjelu Ponikava također zahvatio površinu od oko dva kilometra.

Snagama na tlu u borbi protiv vatrene stihije pridružili su se i zrakoplovi kanaderi.

Teška je situacija i na području Smokvice na Korčuli, gdje je požar planuo tijekom vikenda, a nakon što je lokaliziran na sjeveroistočnoj strani, u ponedjeljak je ponovno izmaknuo kontroli vatrogasaca. Najkritičnije je na području mjesta Brna, gdje je vatra dosad progutala više od 500 hektara guste borove šume.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok