''Vidjeli smo primjer Grčke i što takva poruka znači. Dakle, ili ćemo dobiti taj aranžman, ili će se morati raditi drastični rezovi, a mislim da mi jednostavno nismo spremni na baš tako drastične rezove u drugoj polovini godine'', rekao je intervjuu za Nezavisne novine Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH govoreći o zaduženju kod MMF-a.

Bevanda kaže kako BiH nije izgubila mogućnost da dobije novac od međunarodnog fonda, ali ističe kako će BiH morati ići na jedini mogući način - međusobno povećati koordinaciju, ''budući da je činjenica da su entitetski i županijski proračuni jako ugroženi''.

''To nije tako samo zbog sredstava MMF-a, to je i zbog kredita Svjetske banke koji nam stoji blokiran i svega onoga što je poruka kad vi raskidate taj aranžman'', rekao je Bevanda.

Istaknuo je da će ako ove pomoći ne bude to utjecati ne samo na kredite Svjetske banke, već i druge međunarodne institucije.

''Utjecat će, to je sasvim normalno. To je i jedna poruka. Jednostavno, pojavit će se proračunske rupe koje se neće moći zatvarati. Doći će u pitanje isplate plaća, kao i onaj dio koji ide za mirovinske fondove i sve ostalo, tako da ili će se problem morati prevazilaziti trezorskim zapisima i obveznicama ili novim mjerama ušteda. U konačnici, ja sam uvjeren da dodatnim naporom i zajedničkom sinergijom možemo sve uraditi da idemo a tom aranžmanu i stabilizirati javne financije'', rekao je Bevanda.

Naglasio je kako se trebamo pripremati za to da idemo u diferencirane stope pa da većim PDV stopama pokrijemo luksuz, a smanjimo stope na socijalne proizvode.

''Jednostavno, ni sustav Uprave za neizravno oporezivanje, a ni mi svi zajedno još nismo spremni da to u trenu napravimo. To treba sustavno rješavati na bazi analiza, moramo imati sustavna rješenja, da ne bi bilo nekakve improvizacije'', rekao je Bevanda za Nezavisne novine.

Istaknuo je kako neće investitor trčati ''iz neke ljubavi da ulaže novac ovdje''.

''Investicije traže prvo političku stabilnost, uređenu zakonsku regulativu i sigurnost. Zato sa svojim kapitalom odlaze u sigurnije prostore za djelovanje, a od nas bježe'', kaže državni ministar financija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok