Međunarodna zajednica stala je u obranu federalne Vlade nakon što se gnjev radničke klase počeo obrušavati na izvršnu vlast koja je usvojila novi Prijedlog zakona o radu kojim se ukidaju postojeći kolektivni ugovori u Federaciji, a novi će se ograničiti do tri godine.

Voditelj Izaslanstva i specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnarom Wigemark, nakon sastanka s premijerom FBiH Fadilom Novalićem kojim su nazočili i veleposlanica Francuske Claire Bodonyi te s predstavnik njemačkog veleposlanstva, kazao je kako se radi o boljem rješenju od postojećeg zakona te kako je cilj zakona otvaranje novih radnih mjesta i ukidanje zaštite privilegiranim kategorijama. Piše Dnevni list.

EU propisi i bh. prosvjedi

-Sustav koji sad imamo je vrlo rigidan, iskreno govoreći to je zaostavština titoizma. Sad se trebaju svi zapitati želimo li se vratiti u ta vremena ili želimo nešto modernije – naveo je Wigermark. Ipak je naglasio kako je važno održavati dijalog o ovom pitanju, ali i voditi računa o interesima svih grupa, a ne samo onih koji imaju dobro plaćene poslove i druge privilegije.

Novalić je kao i dan ranije branio novi Zakon o radu kazavši kako je novi prijedlog “doslovno prepisana pravna stečevina EU-a te je dio obveza koje je BiH preuzela u pregovorima s EU-om”. Ponovio je kako su protiv novog zakona o radu povlašteni sektori gospodarstva, prije svega sektor komunikacija i komunalnog gospodarstva.

-Novi zakon smanjuje prava povlaštenim, a povećava prava razvlaštenim kategorijama, dodaje Novalić.

Javnost je definitivno podijeljena po pitanju novog zakona o radu. Jedni tvrde kako je dobra stvar izjednačiti prava radnika, dok drugi pak tvrde kako se radi o vladinoj packi te kako nikome neće biti bolje nakon reformi koje se planiraju, jer će Vlada smanjiti plaće u nekim poduzećima, a u industriji će sve ostati isto. Savez samostalnih sindikata BiH upozorio je da nisu sindikati uništili industriju, već tajkuni i politika, a do danas nitko nije odgovarao za to. Napominju kako svugdje u svijetu poduzeća koja dobro posluju i pune proračune imaju najbolje plaće.

- Znači li, gospodine Novaliću, vaša opaska o povlaštenim radnicima da na optuženičku klupu za uništenu industriju i na koljena bačene nekadašnje gigante trebaju sjesti radnici i sindikati, a ne oni koji su se upitnom privatizacijom domogli državne imovine, ogromnih posjeda za mizerne novce – pitaju sindikati premijera. Podsjećaju Vladu kako su kolektivni ugovori dokument koji nije izmislio sindikat, već su ih usuglasili s vlastima te kako je za raskidanje bilo kakvog ugovora potrebna suglasnost obje strane.

-Gospodine Novaliću, znači li Vaša i izjava nadležne ministrice da će novim zakonom o radu oni u industriji imati plaću kao kolege u telekomu. Ako znači, imate našu podršku. Bojimo se da ste, ipak, mislili i kako želite da svi mi radimo za 370 maraka. A, prije nego što se to dogodi i mi počnemo živjeti u blagostanju koje nam obećavate, molimo vas smanjite svoju i plaću svih izabranih dužnosnika, jer, znate, vi trošite proračun, vi ne ostvarujete nikakvu dobit i vi živite na leđima svakog radnika, pa i onog koji ima i najnižu plaću – naveli su iz SSSBiH.

Tražit će se potpora stranaka

Ismet Bajramović, čelni čovjek Saveza, kaže kako Vlada želi usvojiti zakon u ljetnom razdoblju jer misle da će otpor radnika biti manji. Najavljeni prosvjed ispred zgrade Parlamenta FBiH bit će održan čak i da su uvaženi svi zahtjevi, a Sindikat će tražiti potporu svih stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu. Čelni čovjek SSSBiH kaže kako oni imaju dovoljno snage suprotstaviti se ovakvom zakonu, iako ih se, tvrdi, na sve načine pokušava diskreditirati.

-Ovaj zakon će se odnositi na moju i vašu djecu. Ako ovakav zakon prođe njihova prava će biti znatno manja, kolektivni ugovor nijedan se neće potpisati – kaže Bajramović.

Prema Bajramovićevom mišljenju, frapantan je podatak koji je došao iz Vlade FBiH, prema kojem će najnižu cijenu rada u FBiH određivati Svjetska banka.

Dodaje kako će izmjene ugrađene u novi Zakon o radu najviše pogoditi radnike u metalskom sektoru, ugostiteljstvu, trgovini, kao i u drugim djelatnostima u kojima su plaće minimalne.

Reformska agenda

Nakon sastanka s Izaslanstvom EU-a premijer FBiH Fadil Novalić kazao je kako će Vlada u ponedjeljak usvojiti reformsku agendu koju je u četvrtak usvojila Vlada RS-a, a u petak Vijeće ministara BiH. Premijer FBiH Fadil Novalić kaže da je to 11. verzija koja će postati konačna te će u biti prezentirana i građanima. Ova agenda predstavljat će osnovni koncept rada u budućnosti. “Agenda je obvezujuća, suglasna s EU-om, Vijećem ministara, entitetima – rekao je Novalić. Novalić je kazao i kako će u srijedu zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem posjetiti Banja Luku kako bi s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović razgovarali o mehanizmu koordinacije.

Reforme su obveza

Voditelj Izaslanstva i specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark je nakon sastanka s Novalićem kazao kako je u proteklih šest mjeseci bilo mnogo priča o reformama. Te reforme su obveza, smatra on, nakon prošlogodišnjih prosvjeda kada su građani rekli kako je ključni problem nemogućnost zaposlenja. Prema Wigermarku, rigidno tržište rada i nepostojanja rasta gospodarstva su ključne prepreke novim radnim mjestima. To je bio poticaj Bruxellesa da otvori “novi pristup EU-a prema BiH” pri čemu je fokus na socioekonomske reforme zajedno s borbom protiv korupcije, vladavinom prava… Wigermark je ponovio da su početkom godine svi politički lideri u BiH preuzeli obvezu za zajednički rad na napretku BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok