Prema istraživanju koje je proveo Svjetski ekonomski forum o konkurentnosti turizma u državama svijeta, Bosna i Hercegovina se nije našla u Indeksu konkurentnosti turizma i putovanja. Piše Dnevni avaz.

Top deset

Indeks konkurentnosti turizma i putovanja mjeri skup faktora i politika koje omogućavaju održivi razvoj turizma i putovanja u zemlji. Indeks se izražava brojevima od 1 (najlošije) do 7 (najbolje). U određivanju rang-broja mjeri se više od 90 pokazatelja, a ukupno je ocijenjena 141 država.

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, najbolje je rangirana Španija, s ocjenom 5,3, Njemačka i Francuska dijele drugo mjesto sa 5,2, zatim slijede SAD i Velika Britanija s ocjenom 5,1, te Švicarska i Austrija sa 5,0 i top deset država završavaju Japan i Kanada sa ocjenom 4,9. Listu od 141 jedne države obuhvaćene ovim istraživanjem završavaju Angola, koja je na na 139., Gvineja na 140. i Čad na 141. mjestu.

Što se tiče naših komšija, najbolje je rangirana Hrvatska, koja se nalazi na 33. mjestu s ocjenom 4,3, zatim Slovenija koja se nalazi na 39. mjestu s ocjenom 4,2, Crna Gora na 67. mjestu s ocjenom 3,8, Makedonija na 82 mjestu s ocjenom 3,5, Srbija na 95. mjestu s ocjenom 3,3 i Albanija na 106. mjestu s ocjenom 3,2. 

Prema podacima Svjetskog vijeća za turizam i putovanja (WTTC - World Travel & Tourism Council), ukupan doprinos sektora turizma u BiH 2014. godine bio je 9,3 posto godišnjeg BDP-a. Vijeće u svom izvještaju predviđa da će taj postotak porasti u 2015. za 2,9 posto BDP.

- Podatak da sektor turizma ukupno doprinese godišnjem BDP-u BiH sa 9,3 posto je fantastičan rezultat za BiH, uzimajući u obzir da se u taj sektor veoma malo ulaže - kaže predstavnica Turističkog udruženja u BiH Asja Hadžiefendić-Mešić. 

Najviše u Sarajevu

Najviše turista u BiH posjećuje Sarajevo, točnije više od trećine ukupnog broja posjeta, na drugom mjestu nalazi se Mostar, zatim Teslić, Banja Luka, kao i Bihać, Tuzla, Travnik, Međugorje i tek Neum.

Naglasila je da je problem prijavljivanje broja noćenja i broja posjeta u gradovima širom BiH. Katastrofalan je podatak da je u 2014. godini Mostar posjetilo 31.000 ljudi, dok je prijavljeni broj noćenja 103.000. 

 - Tuzlu je posjetilo 19.043 gostiju, a prijavljeno je 32.000 noćenja, Međugorje sa 9.933 gosta i prijavljenih 43.000 noćenja i Neum sa svega 1.760 gostiju i 7.200 prijavljenih noćenja. Svi mi znamo da ti podaci nisu tačni i da, naprimjer, Međugorje ima 1,5 miliona gostiju godišnje. Kad bi se to promijenilo i kad bi inspekcije radile svoj posao, onda bi i podaci bili drugačiji i država bi više zarađivala od turizma - pojasnila je Hadžiefendić-Mešić.

Značajan sektor

Hadžiefendić-Mešić kaže da je sektor turizma u BiH veoma značajan, ali može biti i značajniji. 
 
- To je sektor koji može pomoći BiH da prevaziđe ekonomsku stagnaciju i koji može doprinijeti prosperitetu države ukoliko se pametno investira i uradi odgovarajući zakonski okvir - naglasila je Hadžiefendić-Mešić. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok