Iako su vlasti u Federaciji najavili da će novi Zakon o radu stupiti na snagu 20. kolovoza ove godine, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje kako će iskoristiti sve zakonom dopuštene mehanizme da, po njima, sporni zakon bude ukinut.

Kao jednu od mjera najavljuju i tužbu Ustavnom sudu FBiH koji bi trebao odlučiti jesu li se vlasti u Federaciji BiH držale svih zakonskih mehanizama kad su donijeli novi Zakon o radu. Piše Večernji list.

Najavili su održavanje niz sjednica na kojima bi članovi Sindikata donijeli zajedničke zaključke kojima će biti osporene odluke Vlade Federacije BiH i oba doma federalnog Parlamenta. Zahtjev Sindikata će se odnositi i na hitnu izradu zakona o uvezivanju radnog staža, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku FBiH, kao i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH. Sjednica Glavnog odbora SSSBiH održat će se najkasnije do 24. kolovoza ove godine, navode iz SSSBiH.

Nedavno su prije početka kolektivnih godišnjih odmora na zahtjeve i navode Saveza samostalnih sindikata BiH oštro reagirali iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH ističući kako Sindikati obmanjuju svoje članstvo i javnost. Na tvrdnje sindikata kako će se novim Zakonom o radu lakše otkazivati ugovor o radu, osobito radnicima s promijenjenom radnom sposobnošću, invalidi II. kategorije iz Udruge poslodavaca FBiH uzvraćaju kako je ta tvrdnja "potpuno netočna".

"Takve odredbe bile su i u važećem zakonu. Radnicima s promijenjenom radnom sposobnošću poslodavac je dužan ponuditi novi ugovor o radu za poslove za koje je sposoban. Zatim ga prekvalificirati i rasporediti na drugi posao pa tek nakon svega toga razmotriti mogućnost otkazivanja ugovora. Prema Zakonu o vijeću zaposlenika, njima se ugovor o radu ne može otkazati bez suglasnosti vijeća zaposlenika ili sindikata", navode iz UP FBiH. Sindikat BiH tvrdi kako se novim Zakonom o radu uvodi mogućnost otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci, ako poslodavac kaže da je prestala potreba za njegovim radom, ili je angažirao drugog radnika. Ovo znači da radnici, ako prođe ovakvo rješenje, neće smjeti otići na bolovanje. Iz Udruge poslodavaca poručuju kako i ova informacija "nažalost, ni nije točna".

Po njima je ova odredba bitno poboljšanje zaštite radnika. Radnik koji bude na bolovanju do šest mjeseci ima zajamčeno isto radno mjesto. Ako bolovanje traje duže od šest mjeseci, radnik se u pravilu vraća na svoje radno mjesto, a ako na njemu radi drugi zaposlenik, onda može biti raspoređen na drugo radno mjesto koje odgovara njegovim kvalifikacijama, zatim se prekvalificira i dokvalificira, pa ako ni tada ne može biti zaposlen, onda može biti otpušten ali samo uz suglasnost vijeća zaposlenika ili sindikata.

"No, i pored toga poslodavac i prema važećem zakonu i prema prijedlogu novog (u svim varijantama) može otpustiti radnika dok je na bolovanju, osim u slučaju ozljede na radu ili profesionalnog oboljenja. Ovaj institut ima za cilj sprečavanje instituta zloupotrebe bolovanja", stoji u reakciji Udruženja poslodavaca FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok