Vrućina je na vrhuncu, temperaturni maksimumi koji se mjere danas su vjerovatno posljednji ove godine.

Temperatura je viša od 35 u velikom dijelu regije, u Pomoravlju, Timočkoj krajini, cijeloj Vojvodini, u velikom dijelu Dalmacije, Rijeci, a najviša službena temperatura u 13 sati izmjerena je u Senju gdje je od jutra vruće, a sad i vrlo vruće.

Dunja Mazzocco-Drvar - N1 televizija

Jedan od uzroka velikih vrućina je svakako i vedrina koja vlada nad našim dijelom Evrope.

I u nastavku dana bit će u većini krajeva pretežno sunčano, a u planinskim područjima očekuje se malo oblaka umjerenog dnevnog razvoja. Vrlo rijetko iz nekoga od njih može nakratko pljusnuti, a vjerovatnost za kakav pljusak najveća je u zapadnom dijelu Bosanske krajine te ponegdje u jugozapadnoj Bosni.

Navečer će se oblaci izdići, a ostat će ponegdje umjerena količina onih visoki prozirnih koji samo djelomično zamućuju nebo i pogled na zvijezde. Ako ste noćas propustili vidjeti kišu meteora, to možete učiniti iduće noći iako će nebo u kopnenim krajevima biti ipak manje naklono romantičarima.

Vjetar na kopnu većinom slab, u sjevernim područjima rijetko umjeren sjeverozapadni, u planinskim područjima sjeveroistočni. Na moru vjetar stabilnoga vremena, slab do umjeren maestral, pretežito sjeverozapadni vjetar.

Najviša temperatura zraka bit će još za stepen do dva više nego što je sada.

Iduće noći slično kao noćas - na kontinentu razmjerno ugodno, uglavnom od 16 do 20, u gorskim područjima svježe, većinom do 15. Samo će se na moru još uvijek zadržavati neugodno toplo, uz topli noćni burin ponegdje i oko 30.

Podjednako vruće bit će i sutra, kada će već biti i više poslijepodnevnih oblaka, a i pljuskovi su izgledniji. Mogući su posvuda, no ipak najvjerovatniji u planinskim krajevima.

U subotu će pljuskovi u planinama biti češći, i izvan planinskih područja. Ponegdje će bit i izraženiji, obilniji uz jake i česte grmljavine.

Nedjelja će već u gotovo cijeloj regiji biti promjenljiva i nestabilna, kiša je izgledna posvuda. U obalnim područjima bit će lokalno i obilnija, pogotovo u Dalmaciji gdje se očekuje i preko 30 milimetara oborine i to u razmjerno kratkome vremenu. Vrućina će početi polako jenjavati.

U ponedjeljak promjenljivo s povremenom kišom koja će najobilnija biti u Dalmaciji i Hercegovini te u zapadnoj kopnenoj Hrvatskoj gdje će i najviše zahladiti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok