Prisegu na vjernost domovini u Središtu za temeljnu obuku u Požegi dao je u subotu 19. naraštaj ročnika - na dragovoljnom vojnom osposobljavanju na svečanosti u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske (HV) i u prisutnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i general pukovnika Mirka Šundova, načelnika glavnoga stožera oružanih snaga Republike Hrvatske te izaslanika hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović.

Drugi je to ovogodišnji naraštaj ročnika u sklopu kojega je prisegu dalo 397 ročnika, a među njima su i 94 žene, što je 25 posto od ukupnoga broja ročnika.  Među mladićima ove godine znatan je porast interesa za dragovoljno vojno osposobljavanje, tako da se na jesen očekuje i treća ovogodišnja generacija ročnika u Požegi. Zbog tih pozitivnih trendova zadovoljan je i ministar obrane Damir Krstičević.

"Planiramo u rujnu imati treći naraštaj ročnika jer velik broj mladih osoba želi biti u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Vojni poziv je težak, ali častan. Kada vidimo ove mlade ljude uvjeren sam u sjajnu budućnost Hrvatske vojske", izjavio je Krstičević novinarima nakon svečane prisege ročnika.

Novinari su ministra pitali i o rokovima kada bi se trebalo uvesti najavljeno uvođenja najavljivanog obaveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj, a Krstičević je istaknuo kako je fokus sada na tome da se, kroz ove pozitivne trendove, pomlade hrvatske oružane snage.

"Mladi donose novo iskustvo, novu energiju, novu sposobnost. To nam je danas potrebno u Hrvatskoj", rekao je. Što se pak tiče temeljnoga vojnog osposobljavanja, ministar je izjavio da "više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići".

Krstičević je potvrdio da je već počelo razmještanje postrojbi Hrvatske vojske na nove lokacije.

"Već u subotu povratak Hrvatske vojske u Vukovar počinje povratom promocije polaznika svih vojnih škola u ovaj grad, a do kraja godine u Vukovar bi trebala stići i jedna postrojba HV-a", rekao je . Ministar je najavio da će se postrojba Hrvatske vojske vratiti u Sinj 21. srpnja, a prema planu u razdoblju od 2018. do 2019. godine u Varaždin bi se trebale vratiti postrojbe Puma, a i u Ploče jedna postrojba.

Dragovoljno vojno osposobljavanje u Hrvatskoj uvedeno je 2008. U prethodnih 18. naraštaja obuku je prošlo 6252 ročnika, među kojima i 647 žena. Obuka ročnika traje 40 radnih dana i provodi se u vojarni 123. brigade u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci. Uspješnim završetkom osposobljavanja ročnici stječu pravo na prijavu za djelatnu vojnu službu u Hrvatskoj vojsci. Tijekom obuke ročnici primaju i mjesečnu naknadu koja od ove godine iznosi 1995 kuna. Na dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati mogu biti upućeni najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 29 godina. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet