Prijevare starijih ljudi koje obilaze razni lažni policajci, akviziteri i slični likovi uzimajući im novac nakon što ih prethodno "obrlate" pričom postale su, nažalost, uobičajene.

No, kad 84-godišnjaka "zavida" njegova susjeda s kojom je, kao i s njezinim suprugom, cijeli život bio u dobrim odnosima i kad zbog toga ostane bez svojih desetak tisuća eura ušteđevine i mirovine od tisuću eura, e tada se mora priznati da se radi o dobro smišljenoj akciji.

Upravo se to dogodilo danas pokojnom Marku Čaljkušiću iz istoimenoga zaseoka kod Lovreća.

Piše: Vladimir Urukalo | Slobodna Dalmacija

Prije nego što ispričamo što kaže njegova obitelj, naznačimo da je protiv navedene susjede Jelke Čaljkušić (66), kao drugookrivljene, te Milke Glad (65) iz Karlovca u tijeku suđenje na Općinskom sudu u Splitu po optužnici ODO-a Split u kojem su okrivljene za prijevaru.

Dakle, na teret im se stavlja da su od 19. ožujka do 28. listopada 2013. godine "zajednički i dogovorno" nagovarale vremešnog Marka da pozajmi novac, a da će mu to biti vraćeno. Po optužnici, on je preko poštanskih uplatnica u više navrata na Jelkino ime poslao novac na tekući račun Milke Glad, a ukupno je, kako nikad nije novac dobio natrag, oštećen za 108 tisuća kuna.

Uplate u bankama

– Nitko od nas nije znao što se događa i tek kad su do nas došle priče da on u kratkom periodu u više navrata diže svoj novac u banci i uplaćuje to nekoj osobi u Karlovcu, shvatili smo da nešto nije u redu. Otac je, dakle, poznavao izvjesnu gospođu Zlatu Colnar, koja je svojevremeno radila s njim u Njemačkoj. Jelka je njemu rekla da novac treba Zlati, da bi kasnije, kad je on pristao, kazala da je to za tu Milku Glad koja je, doznali smo poslije, u rodbinskom odnosu sa Zlatom. Novac je Milki trebao za navodnu deblokadu računa njezine tvrtke – rekao nam je Ante Čaljkušić, sin pokojnog Marka, navodeći da je nevjerojatno koliko je povjerenja imao njegov otac u Jelkine riječi i koliko je jako bio uvjeren da će novac dobiti natrag. Poznavao je Jelku, veli, 40-ak godina i njihov je odnos bio prijateljski.

– Meni je otac rekao da mu je Jelka govorila: "Pozajmi novac jer će se vratiti dvostruko, trostruko. Bit će novca pune kutije od cipela." Recite mi, kako protumačiti da 84-godišnji starac 32 puta u roku od pola godine odlazi na banku, diže svu svoju mirovinu (njemačku, oko tisuću eura, op.a.) i svu ušteđevinu, a svaki put nakon što predigne novac u banci ode u poštu i na poštanskoj uplatnici kao uplatitelja navede Jelku koja, kao, uplaćuje novac Milki. Svaki put je tu uplatnicu predao Jelki.

- On je čak od moje sestre tražio da digne kredit od 20 tisuća kuna da bi mogao dati "još zadnju ratu" prije nego što dobije novac natrag. Koliko je on vjerovao Jelki da će novac biti vraćen, govori i to da je za Milku, koju nikad nije vidio uživo, pripremio darove kad dođe s novcem – med, vino i rakiju. Meni se činilo da se otac nečeg boji, a trebalo je gotovo mjesec dana dok sam ga uopće privolio da porazgovaramo o ovome. Sjećam se da je jednom, kad sam mu rekao da idemo na policiju to prijaviti, rekao: "Ante, tko će Jelki dovest policiju."

On je do kraja bio uvjeren da će mu vratiti novac, a znam da ga je Jelka nagovarala da nikome ne govori o pozajmicama i non-stop mu je govorila da se strpi, da će dobiti pare natrag. Pa on je čak na kraju, kad je dao sav svoj novac, pozajmljivao novac od drugih susjeda da bi njima dao. Strašno! – prepričava nam sin pokojnog.

'Odlepršale' kune

Njegova je sestra svjedočila na sudu i, među ostalim, kazala da je oca, nakon što je odbila dignuti kredit, pitala zašto mu treba kredit ako ima novac, odnosno dobru mirovinu i ušteđevinu, a on joj je odgovorio: "Odlepršale su."

Svoju obranu na sudu dvije okrivljenice još nisu dale, no govorile su u istrazi pred zamjenikom ODO-a. Tada je Milka negirala prijevaru kazavši da jest primila novac, no da će ga vratiti u cijelosti nakon što proda neke nekretnine na području Otočca.

Potvrdila je da je do starca došla preko Jelke, koju je upoznala prije desetak godina, i da je bila u financijskim problemima.

Jelka je isto negirala prijevaru tvrdeći da ju je jednom nazvala Zlata Colnar i rekla da joj pozajmi oko 3000 kuna koje bi dala Milki za deblokadu bankovnog računa. To je, po njezinoj priči, čuo Marko i nakon nekoliko dana došao je k njoj, donio uplatnice i rekao joj da je pozajmio novac.

Ispitana je i Zlata Colnar, koja je rekla da poznaje obje okrivljene i da ih je ona upoznala. Kazala je da ništa nije znala o ovoj situaciji niti o pozajmljivanju novca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok