Let Air Canade iz Toronta za San Francisco za dlaku je izbjegao potencijalno najgoru nesreću u povijesti zrakoplovstva, nakon što je skoro sletio na prilaznu pistu na kojoj su četiri zrakoplova čekala dozvolu za polijetanje, javlja BBC.

Let AC759 dobio je dozvolu za slijetanje prošlog petka, no pilot je greškom poravnao zrakoplov s prilaznom pistom gdje su četiri zrakoplova čekala dozvolu za polijetanje. U jednom trenutku, kontrolor leta je shvatio što se događa i hitno naredio pilotu da prekine slijetanje. U sljedećem prilazu Airbus A320 sletio je bez problema.

U medijima se pojavila i navodna snimka radio-komunikacije između pilota, kontrole leta i jednog od pilota parkiranih zrakoplova, koja zorno prikazuje koliko je malo nedostajalo za katastrofu.

- Vidim neka svjetla na pisti, rekao je pilot Airbusa.

- Nema drugih zrakoplova na pisti, odgovorio je kontrolor leta.

Tu se ubacio neidentificirani glas koji je rekao: 'Kamo ide ovaj lik? Slijeće na prilaznu pistu!'

Kontrolor leta naredio je pilotu da smjesta započne uspon i pokuša novi prilaz aerodromu, nakon čega se čuo pilot aviona koji je čekao na pisti.

- Air Canada je upravo preletio ravno iznad nas! - kazao je.

Bivši pilot United Airlinesa i direktor tvrtke Aero Consulting Experts, Ross Aimer, za BBC je objasnio koliko je ozbiljna bila situacija.

- Ako je ovo istina, ono što se dogodilo je skoro bilo najgora zrakoplovna nesreća u povijesti, kazao je.

- Ako možete zamisliti Airbus kako se sudara s četiri putnička zrakoplova, puna putnika i goriva, onda možete zamisliti koliko bi strašno to bilo, rekao je Aimer, piše Jutarnji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok