Hrvati potvrđeno jedu hranu lošije kvalitete nego Nijemci, a uz to uglavnom i znatno skuplju.

Potvrdili su to dugoočekivani rezultati istraživanja kvalitete proizvoda na našem i njemačkom tržištu koje je, na inicijativuBiljane Borzan, zastupnice u Europskom parlamentu, provela Hrvatska agencija za hranu (HAH) u suradnji s ovlaštenim laboratorijima.

Piše Linda Perić | Slobodna Dalmacija

U anketi koju je lani napravio Gfk na uzorku od 800 ispitanika, građani su izabrali 28 proizvoda za testiranje - 23 prehrambena i pet higijenskih, odnosno sredstava za čišćenje. To je prvi put da se, u istraživanjima ovog tipa koje su, podsjetimo, dosad provele neke istočne članice EU-a, analiziraju i higijenske potrepštine. Potrebne uzorke za analizu naši su stručnjaci kupovali u travnju ove godine u Münchenu, u trgovačkim lancima Rewe, Edeka i Kaufland, te ih naknadno uspoređivali s naizgled identičnim proizvodima kupljenima u trgovinama po Hrvatskoj - Kaufland, Konzum, Plodine, Interspar i Billa.

U svakom slučaju, rezultati su frapantni i opravdavaju sumnje Hrvata da su još uvijek, u odnosu na zapad EU-a, građani drugog reda - naime, kod čak 54 posto proizvoda utvrđena je razlika u kvaliteti, dok je više od 60 proizvoda, u trenutku kupnje, bilo skuplje na hrvatskom tržištu. Kod tek četiri od 26 ispitanih proizvoda (15 posto) nije nađena razlika niti u kvaliteti niti u cijeni.

- Najveće su razlike uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta. Kad je, dakle, hrana u pitanju to su hrenovke Wudy, dječja hrana Hipp, namaz Nutella, voćni jogurt Danone Activia i gumeni bomboni Haribo s okusom Cole. Primjera radi, hrenovke Wudy imaju značajno drukčije sastojke, premda se i za hrvatsko i za njemačko tržište rade u istoj tvornici u Italiji. Nijemcima se, naime, plasiraju one koje u sebi imaju 62 posto purećeg mesa i pileće masti, dok u hrvatskim Wudy hrenovkama ima 94 posto strojno otkoštenog pilećeg i purećeg mesa koje, prema zakonskim propisima EU-a uopće nije uključeno u definiciju "mesa", pa se na taj način ne bi smjelo ni oglašavati. Ovaj proizvod s hrvatskog tržišta sadrži, osim toga, i dodane polifosfate E450 i E452 koji u istim hrenovkama s njemačkog tržišta nisu pronađeni. Senzorskim su razlikama ustanovljene i razlike u boji, okusu i teksturi - proizvod je u Njemačkoj svjetliji, masniji i mekši - naglasila je Borzan.

Najviše, prema njezinim riječima, pogađaju razlike u dječjoj hrani, pronađene prilikom usporedbe kvalitete "Hippove" dječje kašice "Bio riža s mrkvom i puretinom". Ona njemačka sadrži 38 posto više povrća, ali i repičina ulja koje je vrijedan izvor omega-3 masnih kiselina za djecu... Proizvod je, osim toga, čak 54 posto skuplji u Hrvatskoj.

Ono što su domaći potrošači nagađali, a to je da Nutella koju mogu kupiti na hrvatskim policama nema veze s onom iz Njemačke, pokazalo se istinitim. Naime, kod sva tri parametra analize - fizikalno-kemijska i senzorska, te usklađenost deklaracije - uočene su razlike. Proizvod iz Hrvatske sadrži uglavnom sirutku u prahu koja je otpadni proizvod u obradi mlijeka i, u svakom slučaju, jeftinija sirovina, dok njemački sadrži samo obrano mlijeko u prahu.

Hrvatska je Nutella (iz tvornice u Poljskoj - op.a.) i teže maziva i manje aromatična na lješnjak, a više na kakao, no unatoč svemu tomu je za 28 posto skuplja od njemačke.

Danone Activia voćni jogurt od jagode, koji se proizvodi u jednoj tvornici u Münchenu, u Hrvatskoj "završava" s više šećera i manje jagoda...

Jedini proizvod kod kojeg su uočene ogromne razlike u kvaliteti, ali na štetu zdravlja potrošača u Njemačkoj, su gumeni bomboni Haribo happy cola, koji se na naše tržište plasiraju sa znatno manjom količinom šećera. Ovo istraživanje je prvo u EU-u koje je uključilo i neprehrambene proizvode. Od pet testiranih, velike razlike su nađene u kvaliteti deterdženta za rublje Ariel Vollwaschmittel.

- Pokazalo se da njemački proizvod, koji za razliku od hrvatskog ima oznaku "compact", ima znatno veću učinkovitost pranja pri nižoj temperaturi (40ºC), dok pri 60ºC razlika također postoji, ali je manja. Unatoč tome, deterdžent za njemačko tržište je oko 25 posto jeftiniji od onog na hrvatskom tržištu - ističeBiljana Borzan.

Na pitanje što misli kako će na spomenute rezultate istraživanja reagirati proizvođači, Borzan odgovara da sigurno neće biti sretni.

- Naše rezultate nitko neće moći osporavati jer ovo je rađeno na znanstvenoj razini. Nadam se samo da će im oni biti poticaj da mijenjaju svoju poslovnu politiku, kao što je to, nakon sličnih istraživanja, napravio Pepsi. Oni, dakle, odnedavno plasiraju proizvod iste kvalitete na cijelo područje EU-a, što prije nisu činili - napominje Borozan.

K tome konstatira da je, nažalost, ova analiza proizvoda potvrdila opravdanost stava više od 80 posto naših građana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao europske građane drugog reda.

- Ljuti me stoga kad cijeli ovaj naš posao netko banalizira apostrofiranjem Nutelle, odnosno pričom o tomu ima li namaz više lješnjaka ili ne. Ovo je ozbiljno političko pitanje koje ukazuje na to da ravnopravnost građana EU-a ne postoji, no stvari će se mijenjati - poručuje Borzan i dodaje da će rezultati hrvatskog istraživanja biti prezentirani u Bruxellesu krajem rujna, gdje će se tražiti i hitna izmjena zakona kojim će se stati na kraj diskriminirajućoj praksi proizvođača.

Male razlike u kvaliteti

- Coca Cola
- Nestea ledeni čaj breskva
- Milka mliječna čokolada s lješnjacima
- Monini - ekstradjevičansko maslinovo ulje classico
- Nesquick žitarice za doručak čokoladnog okusa
- Philadelphia sirni namaz - ekstramasni
- Heineken svijetlo lager pivo
- Coca Cola zero

Nema razlike u kvaliteti

- Jacobs Cronat Gold instant kava
- Pepsi Cola
- Monte mliječni desert čokolada
- Rio Mare tunjevina u maslinovom ulju
- Pringles original čips
- Bref power gel
- Nivea gel za tuširanje
- Colgate pasta za zube

Bez razlika u kvaliteti i cijeni

- Happy day 100 posto sok od naranče
- Red Bull energetski napitak
- Barilla špageti
- Lenor omekšivač 

Skuplji nego Nijemcima su nam:

- Pringles čips - 110%
- Hipp dječja bio kašica od riže i mrkve s puretinom - 54%
- Nutella namaz - 28%
- Haribo happy cola gumeni bomboni - 39%
- Ariel praškasti deterdžent - 24%
- Milka čokolada s lješnjacima - 14%
- Monini maslinovo ulje - 19%
- Philadelphia sirni namaz ekstramasni - 47%
- Heineken svijetlo pivo lager - 26%
- Jacobs Cronat Gold kava - 29%
- Pepsi Cola - 36%
- Monte mliječni desert čokolada - 36%
- Rio Mare tunjevina u maslinovom ulju - 46%
- Bref power gel - 30%
- Nivea gel za tuširanje - 56%
- Colgate pasta za zube - 79% 

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok